Le Mans ’66 recensie op Star van Disney Plus België

Le Mans '66 posterLe Mans ’66 ****

Regie: James Mangold (Logan, 3:10 to Yuma)

Met Christian Bale, Matt Damon, Jon Bernthal, Tracy Letts, Josh Lucas, Remo Girone, Caitriona Balfe, Noah Jupe,…

Speeltijd: 152′

Ga kijken als je hield van King Richard & Rush.

Het verhaal: Amerikaanse auto-ontwerper Carroll Shelby en coureur Ken Miles vechten tegen de natuurwetten, bedrijfsinmenging & hun eigen persoonlijke demonen om een revolutionaire raceauto voor Ford te bouwen en Ferrari uit te dagen tijdens de 24 uur van Le Mans in de jaren ’60.

Ferrari in Le Mans '66 recensie

Ons verdict: James Mangold was voor Logan een zowat onbekende naam bij het grote filmpubliek, maar met kleppers zoals 3:10 to Yuma (in mijn ogen nog steeds de beste Western aller tijde), Walk the Line (waar hij een Oscarnominatie voor kreeg) & Cop Land is hij onder de filmkenners wel een gekende naam. Samen met 20th Century Studios mocht hij een nieuwe autoracefilm tot leven brengen rond de oorlog tussen Ford & Ferrari op het circuit van Le Mans in het Noord-Westen van Frankrijk in de jaren ’60 die een pak serieuzer wil zijn als een Baby Driver en een heel stuk realistischer dan de Fast & Furious-franchise.

Ford in Le Mans 66 recensie op Star van Disney Plus België

Mangold betrekt slim 2 namen bij de productie van Ford v Ferrari die aan de top staan in Hollywood: Matt Damon & Christian Bale. Beide acteurs pakken heel goed samen op het scherm, zetten uitstekende humoristische dialogen op en zorgen er samen voor dat zeker het middenstuk van Le Mans ’66 van legendarisch aard is. Deels heeft het dat ook te danken aan de voortreffelijke enscenering, het retrokleurenpalet van Mangold’s huiscinematograaf Phedon Papamichael, de heerlijke vintage autowagens van Ford, Porsche & Ferrari en als kers op de taart zijn er de opmerkelijke bijrollen van Tracy Letts & Remo Girone als Henry Ford II & Enzo Ferrari. Dat betekent dus puur genieten van het begin tot het einde, zowel als cinefiel als autoliefhebber. Mangold begint weliswaar niet goed met Le Mans ’66 en rond in onze ogen iets te snel af en dat na 2u en een half film!), maar uiteindelijk eindigt het dik boven onze verwachtingen over de streep. Met een kortere speelduur van zo’n 2 uur hadden we de nieuwe film weliswaar de volle 5-sterren gegeven, maar de man moest boven de 2,5 uur eindigen wat een gemiste kans is. Tot slot zijn we verwonderd dat de beelden van Le Mans ’66 niet beter uitkomen in IMAX, dus bespaar je geld en geniet nu van de film op stream.

Kortom, het is sinds het boek Stiletto van Harold Robbins geleden dat een films zoals Le Mans ’66 ons zo heeft geïnspireerd. Stream de beste raceauto-film aller tijde nu op Star van Disney Plus België!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter