Top Gun Maverick haalt 1,64 miljoen euro op aan Belgische bioscopen

Top Gun Maverick recensie op iTunes

Top Gun Maverick recensie op iTunesTop Gun Maverick **** 1/2

Regie:  Joseph Kosinski (Spiderhead, OblivionOnly the BraveTRON: Legacy)

Met Tom Cruise, Val Kilmer, Jon Hamm, Jennifer Connelly, Ed Harris, Miles Teller, Lewis Pullman, Glen Powell, Jay Ellis, Monica Barbaro, Greg Tarzan Davis,…

Speeltijd: 131′

Ga kijken als je hield van Mission: Impossible – Fallout, Airwolf & Top Gun.

Het verhaal: Na meer dan 30 jaar dienst als één van de top piloten van de marine, is Pete “Maverick” Mitchell waar hij thuishoort. Hij draagt de fakkel over aan een heldhaftige testpiloot en doet afstand van de promotie waar hij recht op had. Wanneer hij Top Gun-afgestudeerden traint voor een speciale missie, ontmoet Maverick Lt. Bradley Bradshaw, roepnaam: ‘Rooster’, de zoon van Maverick‘s overleden vriend Lt. Nick Bradshaw, ook bekend als ‘Goose’. Met een onzekere toekomst en een bewogen verleden, moet Maverick zijn diepste angsten trotseren. Deze vloeien voort uit een missie die de ultieme opoffering vereist van degenen die worden uitgekozen om ermee te vliegen.

Top Gun Maverick recensie op iTunes

Ons verdict: MoviePulpers, genoeg Black Lives Matter & #MeToo! Af en toe mogen ‘de blanke mannen’ ook wel eens iets, want wij worden in de watten gelegd dit filmjaar met titels zoals The Northman, Jurassic World Dominion, maar ook Top Gun Maverick door de regisseur achter TRON: Legacy & Oblivion Joseph Kosinski.

Tom Cruise Maverick GIF by Top Gun - Find & Share on GIPHY

Nu, als we zeggen Joseph Kosinski of Christopher McQuarrie, het had weinig uitgemaakt. Tom Cruise laat zich door dezelfde crews van Mission: Impossible – Fallout omringen om zo’n 36 jaar na de originele film een stevige blockbuster van formaat af te leveren met dezelfde toeters & bellen van de actiefilm uit 2018. Met supersonische geluiden, ronkende vliegtuigmotoren, digitale klokken & hyperkinetische cockpitlichtjes gaan jouw haren op de voorarmen al meteen rechtop staan vanaf de eerste minuten in de lucht. De realistische & geslaagde camerabeelden met de gevechtsvliegtuigen & flight simulators zijn zonder twijfel het fundament van Top Gun Maverick en de hoofdreden om de film in huis te halen samen met een stevige home entertainment setup! Maar Top Cruise (jaja, de typo staat er voor een reden) laat zich niet vangen door al teveel actie deze keer en legt de nadruk toch meer op een scenario (want geef toe, de originele Top Gun had er niet echt één) en de nostalgie van de jaren ’80. De originele soundtrack doet daar nog steeds wonderen na bijna 4 decennia, waardoor de bijdrage van Lady Gaga & Hans Zimmer bijna herleid wordt tot nihil in Top Gun Maverick.

Top Gun Maverick recensie op VOD

Tom Cruise mocht zich na Cannes de redder van de wereldwijde cinema noemen en terecht. De 60-jarige Amerikaanse acteur draagt net ondanks zijn lengte van minder dan 1m70 zoals Mission Impossible de productie op zijn schouders, maar wordt mooi ondersteund door oudgedienden Val Kilmer, Jon Hamm, Jennifer Connelly & Ed Harris en nieuwkomers Miles Teller, Glen Powell, Monica Barbaro & Lewis Pullman. Top casting! Top Gun Maverick kleurt in het algemeen mooi binnen de lijntjes, maar kan dan weer niet bestempeld worden als pure Amerikaanse propaganda gezien het zichzelf meermaals op de korrel neemt met zijn inferieure positie in de lucht. Dat gezegd zijnde, hadden we toch graag iets meer Europese NAVO-samenwerking in de film gezien in plaats van een eenzijdig United States Navy-verhaal. Misschien een potentieel idee om de franchise in de toekomst uit te breiden met zo’n box office resultaat (1,42 miljard dollar, slik!). Met een speelduur van iets meer dan 2 uur is de editing iets te langzaam voor ons, maar het brengt zijn ontknoping met de nodige plottwists alle eer toe.

Kortom, Top Gun Maverick is Tom Cruise’s ode aan de Amerikaanse luchtvaart & Westerse cinema. Haal de verrassende blockbuster van filmjaar 2022 nu in huis op iTunes & co!

Met dank aan Kenneth Peeters

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter