Matthias Schoenaerts in Amsterdam filmtrailer door regisseur David O Russel

Amsterdam film 2022 recensie op Star van Disney Plus België

Amsterdam recensie door David O. RussellAmsterdam ****

Regie: David O. Russell (American Hustle, Joy, Silver Linings Playbook)

Met Christian Bale, John David Washington, Margot Robbie, Matthias Schoenaerts, Robert De Niro,Anya Taylor-Joy, Zoe Saldana, Timothy Olyphant, Rami Malek, Michael Shannon, Andrea Riseborough, Mike Myers,…

Speeltijd: 134′

Ga kijken als je hield van The French Dispatch.

Het verhaal: Amsterdam speelt zich af in de jaren ’30 en volgt 3 vrienden die getuige zijn van een moord, zelf verdachten worden en een van de meest buitensporige complotten in de Amerikaanse geschiedenis ontdekken.

Amsterdam film 2022 recensie op Star van Disney Plus België door David O. Russell

Ons verdict: Met de coronacrisis is het complotdenken van mensen de laatste jaren op hol geslagen, MoviePulpers! Regisseur David O. Russell dacht met deze trend te spelen en het de titel Amsterdam (voorheen Canterbury Glass) te geven met een ensemble van steracteurs & -actrices zoals Christian Bale, John David Washington, Margot Robbie, Matthias Schoenaerts, Robert De Niro, Chris Rock, Anya Taylor-Joy, Rami Malek, Andrea Riseborough, Taylor Swift, Alessandro Nivola, Michael Shannon, Mike Myers, Timothy Olyphant & Zoe Saldana. In België kende Amsterdam voor een of andere reden geen release, maar het wordt officieel gelanceerd op Star van Disney Pluis België vanaf vandaag.

Amsterdam film 2022 recensie op Star van Disney Plus België met Matthias Schoenaerts
David O. Russell is een eigenzinnige regisseur in Hollywood die een verhaal brengt op zijn eigen unieke manier, maar je ziet toch dat hij ditmaal de mosterd haalt bij zijn collega-regisseur Wes Anderson. De speelse manier van het hanteren van de camera, de absurditeit van de gebeurtenissen, de Europese setting,… Amsterdam heeft veel weg van een Anderson-productie buiten de eclectische klederdracht of kleurvolle enscenering. Russell houdt het meer droog om het schitterend plot tot leven te laten komen zonder al teveel afleiding. Veel kijkers over de plas zeiden dat het plot moeilijk te volgen is, maar als je de aandacht er iets of wat bijhoudt, is dat niet het geval. Veel belangrijke kernzaken uit het plot worden meermaals herhaald en de hints zijn snel te vinden als je een beetje geschiedenis kent. Sterker nog, de intelligente humor in o.m. dialogen is een geweldige troef van de film en vraagt meer van de kijker om er ten volle van te genieten. Amsterdam is ook gemakkelijk te volgen dankzij het geweldige acteerwerk van de hele cast, een collectieve prestatie met o.m. een sterke Matthias Schoenaerts die in onze ogen op niveau is van Once Upon a Time in Hollywood. Tot slot voelt de speelduur aan als 90 minuten in plaats van meer dan 2 uur wat ook weer een geweldig werk is van de editing crew.

Kortom, met zo’n intelligent plot & de vele referenties naar België & WOI is het een schande dat David O. Russell’s Amsterdam niet in Belgische bioscopen terecht kwam. Haal die schade nu in  op Star van Disney Plus België.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter