TINA documentaire recensie met Tina Turner

TINA documentaire recensie met Tina TurnerTINA ***

Regie: Daniel Lindsay & T.J. Martin

Met Tina Turner, Angela Bassett, Oprah Winfrey, Roger Davis, Ike Turner, Erwin Bach,…

Speeltijd: 118′

Ga kijken als je hield van Leaving Neverland, Amy & Whitney.

Het verhaal: TINA is de ultieme viering van een wereldwijde superster en een intieme portret van een vrouw die extreme tegenspoed overwon om haar carrière, haar identiteit en haar nalatenschap op haar eigen voorwaarden definiëren. Van haar vroege carrière als de koningin van R&B tot uitverkochte arena’s in de jaren 80, Tina Turner geeft een blik op haar privéleven zoals nooit tevoren. Ze onthult haar innerlijke conflicten en deelt enkele van haar meest persoonlijke momenten. TINA is de bepalende en inspirerende opname van een van de grootste overlevers in de moderne muziek.

TINA recensie met Tina Turner

Ons verdict: Ween, MoviePulpers, the Queen of Rock ‘n’ Roll is niet meer. Als ik terugdenk aan zangeres Tina Turner tijdens de begin jaren ’80 & ’90, dan moet ik altijd terugdenken aan mijn grootmoeder die grote fan van haar werk was naast namen zoals Elton John, George Michael, Diana Ross & Aretha Franklin. De zwarte vrouw was voor haar raw power & sex appeal en is vandaar zonder enige vorm van twijfel een waar icoon voor de hedendaagse bewegingen die strijden om gelijke rechten voor zwarten in de Verenigde Staten. Maar er is toch voornamelijk één ding dat ik haar voor herinnerde boven eender welk lied dat ze ooit schreef: haar legendarische stemkleur. Die was zo uniek dat haar hits zoals The Best, Proud Mary, What’s Love Got to Do with It & Private Dancer tot op de dag van vandaag niet als eerste in mijn hoofd springen als haar naam wordt genoemd.

Tina Turner's carrière in Tina recensie op iTunes

Er is ook dat andere en misschien wel de hoofdreden waarom HBO wilde investeren in een documentaire rond het leven van Anna Mae Bullock: Haar controversiële beginjaren waarin ze om moest gaan met brutaal partnergeweld van producent & gitarist Ike Turner. Samen vormde ze het duo Ike & Tina die razend bekend werden onder de Stille Generatie die haar werk van toen nog steeds als één van de beste uit haar carrière zag. De babyboomers zagen in haar levensverhaal een nieuwe vorm van rebellie om te protesteren tegen sexisme & onderdrukking van de vrouw en gaven tegelijkertijd Tina Turner de kracht om op haar eigen benen te staan.

TINA recensie met Tina Turner

De documentaire TINA is een solide film met een aangename editing die niet te traag of te snel gaat. Misschien zat Belgische cameraman Dimitri Karakatsanis (niet te vergissen met zijn broer Nicolas Karakatsanis) daar voor iets tussen. Maar het is vooral heel anders in opzet dan het controversiële Leaving Neverland. TINA is een Magnum Opus van de zwarte Queen of Rock die gisteren op 83-jarige leeftijd van ons heen ging maar met deze documentaire met een gerust hart naar het hiernamaals zal reizen. In dat opzicht doet Tina wat je ervan verwacht, maar deze HBO-documentaire die in België enkel op VOD staat, brengt de controverse een stuk meer genuanceerd. Tina Turner heeft haar verhaal rond partnergeweld nooit prominent in een activistische context geplaatst, vanwege haar blijvend respect voor haar ex-man enerzijds, en de eeuwige schaamte anderzijds. Als filmfan vonden we de referentie naar Mad Max 3 leuk, maar we zaten op onze honger wat haar bijdrage van GoldenEye betreft. Toch voor ons millenials nog steeds één van haar grootste hits die zal resoneren bij GenZ & Generation Alfa. Tot slot zitten we nog steeds op onze honger wat fictie betreft, want een anthologieserie over het leven van zwarte rockartieste in de trend van Genius Aretha, Bohemian Rhapsody of Vinyl zou niet misstaan. Maybe one day…

Kortom, RIP  Tina Turner! Geniet van haar legendarische loopbaan met de documentaire TINA op iTunes of Amazon Prime Video on demand.

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter