A Haunting in Venice recensie door Kenneth Branagh

A Haunting in Venice recensie door Kenneth BranaghA Haunting in Venice *** 1/2

Regie: Kenneth Branagh (Murder on the Orient Express, Belfast, Death on the Nile)

Met Kenneth Branagh, Michelle YeohJamie Dornan, Tina Fey, Kyle Allen, Camille Cottin, Jude Hill, Ali Khan, Emma Laird, Kelly Reilly, Riccardo Scamarcio,…

Speeltijd: 103′

Ga kijken als je hield van Only Murders in the Building, Ready or Not & maar hoofdzakelijk andere Poirot-verfilmingen door Kenneth Branagh zoals Murder on the Orient ExpressDeath on the Nile.


Het verhaal: “A Haunting in Venice” speelt zich af in het griezelige Venetië van na de Tweede Wereldoorlog op All Hallows’ Eve. De film is een angstaanjagende mystery thriller met de terugkeer van de gevierde speurneus Hercule Poirot. Nu hij met pensioen is en in zelfopgelegde ballingschap leeft in de meest glamoureuze stad ter wereld, woont Poirot met tegenzin een seance bij in een vervallen, behekste palazzo. Wanneer een van de gasten wordt vermoord, komt de detective terecht in een sinistere wereld vol schaduwen en geheimen.

A Haunting in Venice recensie door Kenneth Branagh

Ons verdict: MoviePulpers, de whodunnit is more than back! Sinds het succesvolle Knives Out zijn studio’s er als de kippen bij om het detective-genre op een moderne manier nieuw leven in te blazen. Regisseur Kenneth Branagh was Rian Johnson thans voor met Agatha Christie’s Murder on the Orient Express en de man mag zijn werk verderzetten bij het Huis van de Muis ondanks het controversiële Death on the Nile met Armie Hammer. Nu, als ik terugdenk aan Hercule Poirot en de verhalen van Agatha Christie, denk ik terug aan mijn grootouders: Meermaals zag ik ze in slaap dommelen bij één van de 264 afleveringen van Murder She Wrote met Angela Lansbury als Jessica Fletcher of de 70 afleveringen van Poirot met David Suchet. Niet meteen vanwege de kwaliteit van de series, hoewel deze afleveringen wel het typische detectieve genre van vroeger illustreert: Voorspelbaar & ongeloofwaardig. Zowel Kenneth Branagh als Rian Johnson hebben dit al een geluk verbeterd en in een nieuw jasje gezet.

A Haunting in Venice recensie door Kenneth Branagh

Consistentie is er echter niet echt te vinden in de avonturen van de Belgische meester-detective Hercule Poirot door regisseur Sir Kenneth Branagh met Murder on the Orient Express & Death on the Nile die toch wel heel anders zijn. Branagh maakt daar weliswaar een sterkte van, want A Haunting in Venice mag dan misschien gelijkaardige cinematografie van de vorige 2 films bovenhalen (die in het verlengde ligt van Fox Innovation Lab), het is in se heel anders in de cinematic universe van Poirot met heel wat mysterie maar vooral (hetzij wel softe) horror-elementen in A Haunting in Venice. Dat zorgt voor variatie wat fijn is voor de franchise. Het tempo van A Haunting in Venice is ook een stuk trager, maar ik moet toegeven dat het past binnen het plot & ons niet echt stoorde, gezien er altijd wel een conversatie in ons hoofd afspeelde van wie de dader zou kunnen zijn. De dialogen & het plot sleuren jou in de film en de rustige editing helpt de kijker daarbij een handje. De cast is misschien iets minder ambitieus in dit geval (Michelle YeohJamie Dornan & Tina Fey zijn de grootste namen), maar dat geeft niet echt, gezien je er dan niet zo snel achter komt wie de dader is. Een grote naam kan je vaak als hint zien. De plotwending zijn niet te plots en ook de ontknoping is de mooiste die er te vinden was, dus je hoort ons absoluut niet klagen. Dit alles zorgt ervoor dat we A Haunting in Venice toch wel de beste uit de hele Poirot-franchise vinden, hoewel het Knives Out & Glass Onion niet overtreft. Rian Johnson heeft daarvoor iets meer finesse als regisseur dan acteur Kenneth Branagh.

Kortom, A Haunting in Venice is zowat de beste Poirot-verfilming door Kenneth Branagh, maar in het whodunnit-genre moet hij toch nog steeds de duimen leggen voor Rian Johnson’s Knives Out.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter