Elemental recensie op Disney Plus België

Elemental recensie door Pixar StudiosElemental **** 1/2

Regie: Peter Sohn (Good Dinosaur)

Met de internationale stemmen van Leah Lewis & Mamoudou Athie / Vlaamse stemmen van hoofdrollen Ivana NoaNoa Tambwe Kabati

Speeltijd: 103′

Ga kijken als je hield van Coco & Soul.

Het verhaal: Vonken vliegen in het rond in Element City, waar vuur-, water-, land- & luchtbewoners samenwonen en Ember, een stoere en vurige jonge vrouw, en Wade, een leuke, sappige go-with-the-flow-man, elkaar ontmoeten. Als dat maar goed komt, gezien water & vuur normaal niet de beste vriendjes zijn…

Animation Wade GIF by Disney Pixar - Find & Share on GIPHY

Ons verdict: We mogen alles zeggen over Disney wat we willen maar op het vlak van diversiteit heeft het imperium zijn lesje wel geleerd. Zo introduceerde ze de eerste zwarte zeemeermin in The Little Mermaid, krijgen we binnenkort een live action versie van Vaiana &  heeft Coco de harten van niet alleen de Latino-community veroverd maar zowat de hele wereld. Dit krijgt nu een andere dimensies met de nieuwste Pixar-film Elemental waarin aarde, vuur, water & lucht met elkaar proberen samen te leven in een stad.

Animation Looking GIF by Disney Pixar - Find & Share on GIPHY

Huh, Elemental? Migratie & diversiteit? Ja, klopt, Elemental barst van de referenties naar de multiculturele samenleving en hoeveel we wel van elkaar kunnen leren als we dogma’s opzij zetten en bereid zijn om naar elkaar te luisteren. Vanaf de eerste momenten wordt er dan ook een gevoelige snaar geraakt, hoewel dit misschien ook wel deels gestimuleerd wordt door de kortfilm Carl’s Date die vooraf komt, maar over de hele lijn wordt er heel wat creativiteit gevonden in de 4 elementen van de Aarde om in te spelen op alle emoties van de kijker. Sterk werk van Peter Sohn!

Sucks No Good GIF by Regal - Find & Share on GIPHY

Met een speelduur van om & bij de 100 minuten is Elemental niet te kort of te lang, maar right on point. Het animatiewerk is voortreffelijk met deze keer 2D-tekeningen & 3D-beelden die elkaar mooi complementeren (cfr. de omhelzing van Ember & haar ouders die praktisch een tekening is in plaats van een film). Tot slot kon de muziek misschien iets krachtiger zijn en is de ontknoping van Elemental niet zo verrassend te noemen. Over de hele lijn blijft het in die zin stabiel van begin tot einde, maar het is wel opnieuw een stap voorwaarts na het vorige werk van Pixar met Turning Red, Luca & Lightyear dat wat aanmodderde.

Kortom, met Elemental heeft Pixar opnieuw de hit vast waarop we wachtten sinds Soul & Coco. Mocht je het met het zonnige weer niet hebben gezien in Belgische bioscopen, stream het dan nu op Disney Plus België.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter