Motherless Brooklyn recensie

Motherless Brooklyn posterMotherless Brooklyn ***

Regie: Edward Norton (Keeping The Faith)

Met Edward Norton, Gugu Mbatha-Raw, Alec Baldwin, Bobby Cannavale, Willem Dafoe, Bruce Willis, Leslie Mann, Michael Kenneth Williams,…

Speeltijd: 144′

Ga kijken als je hield van The Irishman, We Own the Night & The Goldfinch.

Het verhaal: Lionel Essrog, een eenzame privédetective die lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette, waagt zich aan het oplossen van de moord op zijn mentor & enige vriend, Frank Minna. Slechts gewapend met een paar aanwijzingen en zijn obsessieve geest, ontrafelt Lionel nauw bewaakte geheimen die het lot van New York in evenwicht houden. In een mysterie dat hem van jazzclubs in Harlem naar de sloppenwijken van Brooklyn en tot slot in de vergulde hallen van de machtsmakelaars van New York voert, vecht Lionel met misdadigers, corruptie & de gevaarlijkste man in de stad, Moses Randolph.

Alec Baldwin & Edward Norton in Motherless Brooklyn recensie

Ons verdict: Bijna 20 jaar na zijn eerste regiedebuut kregen wij Belgen Motherless Brooklyn, het echte regiedebuut van acteur Edward Norton, te zien op het Film Fest Gent. Een prestatie, want in 2000 maakte de Fight Club-acteur al een romantische film met de titel Keeping the Faith, maar deze is verre van de ambities die de 50-jarige man van Boston koestert met deze nieuwe langspeelfilm van meer dan 2 uur. Het prestige project van de de hoofdacteur van American History X rond magnaat Robert Moses van de hand van schrijver Jonathan Lethem kenmerkt zich vooral aan zijn stijl die een balans houdt tussen film noir van de jaren ’40 tot ’60 en het maffiagenre dat zo groot was in de jaren ’70 & begin jaren ’90 met voorbeelden zoals The Godfather, Scarface, Goodfellas, Casino, The Untouchables & Pulp Fiction. In het midden speelt Edward Norton een nieuw prestatie van zijn hedendaagse leven door een antiheld opnieuw meesterlijk te vertolken met een mentale aandoening. Samen met verfijnde acteerprestaties van Alec Baldwin, Willem Dafoe, Bobby Cannavale & Gugu Mbatha-Raw is Motherless Brooklyn dan ook een karaktergedreven Hollywoodfilm waar je vooral kan van genieten als je houdt van serieus acteerwerk. Motherless Brooklyn heeft weliswaar niet de allure van The Irishman of de vele comic book-verfilmingen & Disney-franchises van deze wereld waardoor ons hart persoonlijk niet meer ging kloppen bij het kijken van de film. Daarvoor zijn de cinematografie en de film editing iets te doordeweeks.

Kortom, wat Lady Bird was voor Sacramento is Motherless Brooklyn voor New York. Sterk regiewerk  van Norton hoewel de vormgeving iets te doordeweeks is.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.