The Last Days of American Crime banner

The Last Days of American Crime recensie op Netflix België

The Last Days of American Crime recensie op Netflix BelgiëThe Last Days of American Crime ***

Regie: Olivier Megaton (Colombiana, Taken 2)

Met Edgar Ramírez, Anna Brewster, Michael Pitt, Sharlto Copley, Sean Cameron Michael,…

Speeltijd: 148′

Ga kijken als je hield van The Purge, Too Old to Die Young & Den of Thieves.

Het verhaal: In de nabije toekomst maakt de Verenigde Staten het mogelijk om criminaliteit te stoppen door een signaal uit te sturen dat mensen stopt om gewelddadig te zijn. Criminele bendes  proberen hun laatste slag te slaan, zo ook Bricke. 

xxxxx

Ons verdict: De origine van het criminele brein heeft al heel wat regisseurs inspiratie gebracht. Het bekendste voorbeeld is Stanley Kubrick die met A Clockwork Orange het concept van ultraviolence verkende, maar er is natuurlijk ook David Fincher die met Mindhunter diep in de ziel van seriemoordenaars gaat. Franse regisseur Oliver Megaton, gekend van knalharde actiefilms zoals Colombiana, Taken 2 & The Transporter 3, doet nu een poging met de graphic novels van Rick Remender (schrijver) & Greg Tocchini (tekenaar) als draagvlak. 

Edgar Ramirez & Anna Brewster in The Last Days of American Crime Netflix recensie

Het tempo van The Last Days of American Crime, stripboeken die op papier de aard van Sin City achterna gaan, doet ons terugdenken aan The Counselor wat de film al niet meteen in een goed daglicht plaatst. Met zijn speelduur van een impressionante 2u en een half is de structuur van The Last Days of American Crime een heel ander beestje dan Oliver Megaton’s vorige werk onder de vleugels van Luc Besson. Maar toch wil die niet meteen zijn roots laten gaan. En dat geeft een raar resultaat. Genant zelfs, als je ziet dat de man halsstarrig probeert de dynamiek van Christopher Nolan’s The Dark Knight te kopiëren maar daar geen enkel moment in slaagt. Megaton laat ons bijna een uur wachten voor de ware actie begint om de dialogen wat up te spijzen met turbo-liedjes (why?), gekke acteerprestaties en het nodige bloot in de aanloop. Maar het hele gebeuren krijgt daardoor moeilijk een geheel en de vele plottwists houdt de film niet samen. De enige leidraad is acteur Edgar Ramirez die de film als hoofdacteur volledig op zijn schouders draagt, maar dat niet bepaald comic book accuraat gecast werd. Deze verfilming van een strip heeft een ander soort invulling nodig en we hadden in plaats van de realistische cinematografie van Megaton & co eerder iets meer verwacht zoalsPolar of Sin City. Over het algemeen voelt de Netflix-film dan ook aan als een verloren kans.  

Kortom, The Last Days of American Crime is geen Polar op Netflix, laat staan dat het niveau van Sin City ooit benaderd wordt. Minder werk van Europese regisseur Oliver Megaton (en bovendien ook schrijver Karl Gajdusek), maar nog steeds aangenaam om te kijken op Netflix dit weekend. 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter