The Mustang recensie op Telenet Play More

The Mustang recensieThe Mustang ****

Regie: Laure de Clermont-Tonnerre (Rabbit, The Act)

Met Matthias Schoenaerts, Bruce Dern, Jason Mitchell, Josh Stewart, Noel Gugliemi, Gideon Adlon, Connie Britton,…

Speeltijd: 96′

Ga kijken als je hield van The Horse Whisperer, O.G. & Rundskop.

Het verhaal: In The Mustang kruipt Matthias Schoenaerts in de huid van gevangene Roman Coleman, die al een tijdje vastzit in het Northern Nevada Correction Center. Daar ontfermt Roman zich over een wilde mustang. De man herkent zichzelf in de rusteloze ziel van het paard en heeft de grootste moeite om het dier te temmen.

Matthias Schoenaerts schittert in The Mustang

Ons verdict: Sundance Film Festival programmeerde in het voorjaar van 2019 The Mustang met onze Antwerpse trots Matthias Schoenaerts en dat is geen toeval. Het filmfestival werd immers opgericht door acteur Robert Redford (tevens producent van deze film) die net voor de eeuwwisseling met The Horse Whisperer de paardenliefhebber in de palm van zijn hand liet eten en het is nu aan Schoenaerts om net hetzelfde te doen.

Al vanaf de eerste minuut ontgoochelt The Mustang door Franse regisseuse & gewezen actrice Laure de Clermont-Tonnerre (Les Aventures extraordinaires d’Adèle Blanc-Sec) niet met een mooie interlude ter voorbereiding op het gevangenisverhaal van hoofdpersonage Roman Coleman die in The Mustang oog in oog komt te staan met zichzelf. De ideale rol voor Schoenaerts die in Rundskop een hoofd zoals een paard had, maar voor The Mustang met het koppig hoofd van een wild paard moet omgaan. Schoenaerts doet het dan ook, vanwege zijn ervaring op de Vlaamse set van Roskam, beter dan zijn ondersteunende cast waaronder namen zoals Bruce Dern, Josh Stewart & Jason Mitchell en zelfs beter dan Jeffrey Wright met de HBO-film O.G. vanwege opnieuw zijn balans tussen zijn stoere overkomen & emotionele finesse (tegenover paarden deze keer). Wat zijn we toch fier op die gast van ‘t Zuid bij MoviePulp.be. Het verhaal van The Mustang kleurt verder niet veel buiten de lijntjes met een veilige film editing & sobere cinematografie in een speelduur die perfect bijdraagt tot de authenticiteit van het stofferige Amerikaanse Wilde Westen. Terechte winnaar van een Spirit award, maar belangrijker is echter dat het een NHK Award won voor cineaste Laure de Clermont-Tonnerre die nieuwe opportuniteiten zal krijgen om zichzelf te ontplooien. We zetten haar immers in dezelfde klasse als Greta Gerwig (Little Women).

Met andere woorden, met The Mustang zet Matthias Schoenaerts zijn beste prestatie neer in een Amerikaanse film. Het is zowaar een klein (internationaal) vervolg op Rundskop. Stream het op Telenet Play More!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter