Is Annihilation een doodgewone televisiefilm?

Is Annihilation een doodgewone televisiefilm? Het klinkt misschien als een vreemde opmerking, maar het ligt in het verlengde van een uitspraak die grootmeester Steven Spielberg ondanks deed terwijl hij zijn nieuwe film Ready Player One promootte. De man is gekend voor zijn ontelbare blockbusters zoals Jurassic Park, Indiana Jones, E.T. & Minority Report, maar de laatste jaren spant hij zich meer en meer in voor meerwaardefilms die kansen maken op Oscars met voorbeelden zoals Jaws, Lincoln, War Horse, Bridge of Spies, Munich & Saving Private Ryan. Zijn laatste Oscar-campagne met The Post was alles behalve succesvol. Net daarover heeft hij opmerkingen, want hij vindt dat een Netflix-film met een gelimiteerde release van een week geen kans op een Oscar verdient. Sterker nog, als je jezelf als filmmaker verleidt aan het concept van Netflix, dan word je een doodgewone televisiefilm.

Steven Spielberg met Oscar is een van de grootste regisseurs van de laatste 40 jaar

Het is geen geheim dat Netflix probeert dichter bij de cinefielen te geraken nadat Manchester by the Sea zoveel awards won in 2017 voor Amazon Studios, maar het vecht zowat tegen de bierkaai. Netflix vertikt het nl. om films in bioscopen te releasen (zie de hele heisa rond Netflix-film Okja in Cannes), maar onlangs wist het toch The Academy te overtuigen om mee te dingen voor een Oscar met het sterke Mudbound. Een slechte evolutie volgens Spielberg, want hij vindt dat je enkel een Oscar waardig bent, als je een film volledig in de bioscoop distribueert gedurende een lange tijd. Sterker nog, hij vindt dat filmfestivals zichzelf in de voet schieten, gezien filmmakers voor kleine films eerder bij Netflix gaan aankloppen voor budgetten dan hun film te promoten op een Sundance, Venice, Toronto of andere internationale filmfestivals.

“I don’t believe that films that are just given token qualifications, in a couple of theaters for less than a week, should qualify for the Academy Award nominations,” zegt regisseur Steven Spielberg voor ITV Nes. “Fewer and fewer filmmakers are going to struggle to raise money, or to compete at Sundance and possibly get one of the specialty labels to release their films theatrically, and more of them are going to let the SVOD [Streaming Video On-Demand] businesses finance their films, maybe with the promise of a slight, one-week theatrical window to qualify for awards But, in fact, once you commit to a television format, you’re a TV movie.”

 

Dit brengt natuurlijk heel wat vragen met zich mee, als je kijkt naar een Annihilation. De meesterlijke film door Alex Garland werd in Europa nooit in de bioscopen getoond, maar de science fiction film is van topkwaliteit. Hetzelfde kan gezegd worden over Beasts of No Nation of Mudbound. Verdienen deze films dan enkel (in het beste geval) een Emmy? Alle films over dezelfde kam scheren, is daar misschien wat voorbarig denken we dan vanuit MoviePulp.be, maar goed. Heeft Spielberg een punt of wordt hij een deel van de oude stempel? Zijn alle Netflix-films per definitie TV-films? Wat denken jullie?

Als je meer wil weten over Stielberg’s mening rond Netflix, kan je onderaan het interview bekijken dat hij deed met ITV News:

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.