Scream 2022 banner

Scream 5 recensie

Scream 5 recensieScream 5 *** 1/2

Regie: Matt Bettinelli-Olpin & Tyler Gillett (Ready or Not)

Met Neve Campbell, Courteney CoxDavid Arquette, Dylan Minnette, Jenna Ortega, Jack Quaid, Melissa Barrera, Kyle Gallne, Mason Gooding, Mikey Madison, Marley Shelton, Jasmin Savoy Brown, Sonia Ammar,…

Speeltijd: 114′

Ga kijken als je hield van andere horror revivals zoals Halloween Kills.

Het verhaal: 25 jaar nadat een reeks brute moorden het rustige stadje Woodsboro schokte, heeft een nieuwe moordenaar het Ghostface-masker opgezet en begint hij zich op een groep tieners te richten om geheimen uit het dodelijke verleden van de stad terug te brengen.

cccc

Ons verdict: Halloween, Candyman, I Know What You Did Last Summer,… Alles komt terug en dat betekent veel goeds voor het horrorgenre dat eindelijk wat meer budget krijgt om zijn franchises op te spicen. Yeah! Deze week krijgen we het genoegen om een horrorfranchise uit de jaren ’90 opnieuw te introduceren, nl. Scream met onder meer Neve Campbell, Courteney CoxDavid Arquette en nieuwe namen zoals Dylan Minnette, Jenna Ortega & Jack Quaid.  

Nu, voor Generation Z zal de horrorfranchise niet geheel onbekend zijn, gezien het nog onlangs een reboot op Netflix kreeg die niet echt potten brak op de internationale streamingdienst. Het toont de aartsmoeilijke taak die regisseursduo Matt Bettinelli-Olpin & Tyler Gillett op zich heeft genomen om met een inmiddels 5de Scream-film te komen. Maar met een Ready or Not of V/H/S weten we dat deze jongens wat uit hun mouwen kunnen schudden. 

Matt Bettinelli-Olpin & Tyler Gillett beginnen meteen waar het moet, nl. een klein eertoon brengen aan de Scream-films, het horrorgenre en de bijdrage die de gewezen horrorlegende Wes Craven daartoe heeft bijgedragen. Voorzichtig integreert het het sterrenkwartet (klopt, Marley Shelton uit Scream 4 komt ook langs) in het verhaal, terwijl nieuwe namen zoals Jenna Ortega, Dylan Minnette, Melissa Barbera & Jack Quaid hun intro doen. De opbouw volgt daarbij het boekje, maar het tempo is me iets te traag zonder dat het echt ware spanning opbouwt zoals Halloween dat wel deed. Maar het blijft trouw aan zijn voorgaande films die misschien wel hetzelfde tempo hadden. Anyway, met een productiebudget van 50 miljoen dollar is deze Scream 5 de duurste productie van de franchise, maar het strooit niet met zijn geld en investeert waar het moet: bloed, gore & practical effects. And that pays off! Het zal daarbij respect afdwingen van zijn fanbase die sinds de originele Scream op hun honger zaten. Neve Campbell, Courteney Cox & David Arquette acteren op automatische piloot, maar tonen dat ze een revival (of zoals ze het zelf noemen, een requel) waardig zijn. Nieuwe castleden zoals Jack Quaid, Melissa Barrera, Dylan Minnette & Jenna Ortega doen wat ze horen, wat Scream 5 een veilige & stabiele productie zullen maken. Benieuwd hoeveel fans het naar bioscopen zal krijgen…

Kortom, Scream 5 is één van de betere uitvoeringen van de franchise vanwege zijn metafictie &, maar het maakte ons niet zo warm als de nieuwe Halloween- of Candyman-revival. Vanaf vandaag te zien in Belgische bioscopen. 

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter