Candyman 2021 banner

Het nieuwe Candyman filmrecensie

Candyman 2021 recensieCandyman **** 1/2

Regie: Nia DaCosta (The Marvels) / Producent: Jordan Peele (Get Out)

Met Yahya Abdul-Mateen II, Teyonah Parris, Nathan Stewart-Jarrett, Colman Domingo, Cassie Kramer, Vanessa A. Williams, Tony Todd,…

Speeltijd: 91′

Ga kijken als je hield van Us & Halloween.

Het verhaal: De bewoners van Cabrini Green, een van de meest beruchte plaatsen in het hartje van Chicago, zijn zolang ze zich kunnen herinneren geterroriseerd door een spookverhaal. Deze stadslegende, die door iedereen bekend is, gaat over een moordenaar die recht uit de hel komt en opgeroepen kan worden door zijn naam 5 keer voor een spiegel te herhalen. 10 jaar na de volledige renovatie van de locatie betrekken de schilder Anthony McCoy en zijn vriendin Cartwright, directrice van een een kunstgalerij, een luxueus appartement. Terwijl Anthony’s carrière tot stilstand komt, ontmoet hij toevallig een oud-bewoner van de stad die hem vertelt wat er werkelijk achter de mythe van de CANDYMAN schuilgaat.

Het nieuwe Candyman filmrecensie

Ons verdict: Onder de blanke gemeenschap wordt er vaak gezegd dat de hele #MeToo-beweging & #BlackLivesMatter-protesten ervoor hebben gezorgd dat minderheden soms gekozen wordt als regisseur, acteur, actrice of crew ondanks het feit of ze nu talent hebben of niet. Politics… Toegegeven, ergens kunnen we ons wel vinden in deze kritiek, maar als je vrouwen of zwarten nooit de kans gaat geven om in de regiestoel te stappen, dan krijgen ze nooit de tijd om zichzelf te ontwikkelen. Regisseur Jordan Peele stond ondanks het doordeweekse Get Out niet hoog op onze lijst met topregisseurs, maar wat hij de laatste tijd laat zien als regisseur met Us maar ook producent is verbluffend. Wat een carrière is dat talent aan het uitbouwen.

Het nieuwe Candyman filmrecensie

Peele gelooft in de bijdrage dat zwarte gemeenschap kan leveren voor de Amerikaanse filmindustrie en geeft met Candyman opnieuw een nieuw zwart talent een kans. Deze keer bovendien nog een vrouw genaamd Nia DaCosta die binnenkort aan de bak gaat voor Marvel Studios & Disney met The Marvels. Zij mocht ondanks haar gelimiteerde ervaring het originele horrorverhaal van Candyman uit 1992 opnieuw leven in blazen en die neemt ze met volle teugels. We kunnen zelfs zeggen dat de vrouw er een ware Frankenstein vanmaakt en dat dan in de goede zin van het woord.

Het nieuwe Candyman filmrecensie

Candyman 2021 heeft alles wat je van een horror moet verwachten en meer. Het modern camerawerk is net zoals in Us & Antebellum zeer verfijnd en het sluimerend tempo is weer volledig on point voor een thriller. We krijgen zelfs verrassend wat Japanse viezigheid & gore. Great! Maar wat echt legendarisch is, is het poppenspel of beter gezegd schaduwspel in combinatie met de levensechte beelden dat de film net dat ietsje meer geeft. Het werkt zo goed als de combinatie met anime die we o.m. terug zagen in The Matrix & Kill Bill. Cast met namen zoals Yahya Abdul-Mateen II, Teyonah Parris & Colman Domingo ontgoochelen niet en we zijn ook blij dat castleden zoals Tony Todd & Vanessa A. Williams opnieuw hun tijd op het witte doek krijgen. Met een speelduur van 90 minuten is deze heropleving van de Candyman-franchise misschien wat kort, maar het ontbreekt niet aan kracht en mythologie. Tot slot kan je achter de lijntjes van het begin tot het einde maatschappijkritiek terugvinden en dat maakt het einde dan ook compleet. Enkel spijtig van de iets te computergetekende Candyman-versie van Tony Todd en de muziek die net iets beter kon.

Kortom, Candyman is opnieuw vakwerk van de stal van Jordan Peele. Opnieuw een horrorfilm die hoog scoort in onze lijsten van filmjaar 2021. Ga dat zien in Belgische bioscopen!

Het nieuwe Candyman filmrecensie

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter