Andor Star Wars recensie op Disney Plus België

Star Wars Andor recensie op Disney Plus BelgiëStar Wars: Andor ***

Bedenker: Tony Gilroy (State of PlayBourne UltimatumMichael Clayton)

Met Diego Luna, Stellan Skarsgard, Adria Arjona, Genevieve O’Reilly, Alex Lawther, Forest Whitaker, Andy Serkis, Noof Ousellam, Kyle Soller,…

Speeltijd: 12 afleveringen / 30-40-50 minuten per aflevering

Ga kijken als je hield van Solo a Star Wars story &  Rogue One.

Het verhaal: De reis van Cassian Andor tot Star Wars-rebel voor de gebeurtenissen van Rogue One

Stellan Skarsgard in Andor Star Wars recensie op Disney Plus België

Ons verdict: MoviePulpers, zowat de hele pers, lokaal als globaal, was unaniem in het bekronen van Andor tot één van de strafste reeksen uit de Star Wars-franchise. Maar al snel werd duidelijk dat het volk met ons daarbij niet volledig volgt met deze aanname. Andor was zelfs op Hulu los gelaten, terwijl het in België een release krijgt op het televisiekanaal FOX om zijn kijkersaantallen op te spijzen.

Stellan Skarsgard in Andor Star Wars recensie op Disney Plus België

Toch stond het in de sterren geschreven dat deze Star Wars-serie het goed zou doen: er was sprake van meerdere seizoenen die nu gereduceerd zijn tot 2. Als je menig Star Wars-fan vraagt welke film zijn favoriet is van de zogenaamde sequels uit het Star Wars-universum, dan valt de naam Rogue One vrijwel snel bij heel wat mensen. Diego Luna’s Cassian Andor is een fan-favoriet personage en acteerprestaties van Stellan Skarsgard, Adria Arjona, Genevieve O’Reilly worden de lucht in geprezen. Wat is er dan aan de hand?

Diego Luna in Andor Star Wars recensie op Disney Plus België

Op papier staat alles goed wat betreft Andor om een meer volwassenversie te maken waar de originele Star Wars-fans zo naar snakken na de speelgoed-sequels sinds Disney aan boord is gekomen. Met State of PlayBourne Ultimatum  & Michael Clayton weet Gilroy wat te doen achter de camera met de volwassenen eindelijk te geven wat ze willen, maar tevergeefs. Gilroy is geen Gareth Edwards en dat zie je vooral in de editing die volledig de mist in gaat. Het format van 30 minuten per aflevering mag dan misschien bingen toegankelijker maken, het werkt niet met Andor en geeft je als kijker al meteen een naar gevoel. Tegen het einde van het seizoen wordt er geswitcht naar het reguliere 50 minuten per aflevering (al dan niet vanwege kritiek?) met het heerlijke aflevering 10 als lichtpunt, maar dan is de schade al gebeurd. Bovendien kent Andor zwakke antagonisten in Kyle Soller & Denise Gough en brengen oude rotten zoals Stellan Skardgard & Fiona Shaw enkel tegen het einde wat soelaas. Genevieve O’ReillyForest Whitaker zijn zelfs maar een schim van zichzelf. Het is dan vooral genieten van Diego Luna, Andy Serkis, Adria Arjona & de verzen van Alex Lawther die mooi op het digitale scherm hun ding doen met de middelen die ze van de Andor-crew krijgen. Tot slot mocht het gerust wat meer Rated R zijn en plaatst de ontknoping geen kers op de taart.

Kortom, Andor is buiten aflevering 10 het slechtste wat ik ooit zag uit het Star Wars-universum. Het is duidelijk dat de uitmelkerij van Disney aan zijn einde is gekomen en te denken. Nu volledig te zien op Disney Plus België of via FOX.

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter