Het Wonder is Geschied! banner

Expo voor Vlaamse film in de maak door Filmfestival van Oostende

Grote fan van Vlaamse filmklassiekers zoals De zaak Alzheimer, Rundskop, De Patrick, d’Ardennen en meer? Dan hebben we goed nieuws voor jullie, want het Filmfestival van Oostende plaatst 20 jaar Vlaamse film in de kijker met de unieke tentoonstelling Het wonder is geschied! Van Noordzee, Texas tot D’Ardennen in Fort Napoleon van 11 juli 2020 tot 11 oktober 2020.

Vlaamse Film Expo Het Wonder is Geschied in Fort Napoleon

Hoewel het nog wachten is op de volgende editie van Filmfestival Oostende tot januari 2021, viert het festival deze zomer het cinematografisch talent van eigen bodem met een nieuwe expo rond de Vlaamse film, onder curatorschap van cultuurjournalist Ben Van Alboom. Sinds het ontstaan van Filmfestival Oostende in 2007 maakt de Vlaamse film deel uit van het DNA van het festival en deze nieuwe tentoonstelling Het wonder is geschied! – een eigenzinnige reflectie op het bijzondere parcours van die Vlaamse film – zet dat nog eens extra in de verf. Van 11 juli tot 11 oktober 2020 geven o.a. 10 toonaangevende grafische kunstenaars in Fort Napoleon hun interpretatie van evenveel instant Vlaamse filmklassiekers van de voorbije 20 jaar. De werken worden aangebracht op 10 gigantische panelen die verspreid in Fort Napoleon staan opgesteld.

Daarnaast laat stylist Cleo Baele haar licht laten schijnen over 20 jaar nieuwe Vlaamse film aan de hand van 20 paspoppen. Tal van regisseurs doken in hun archief op zoek naar markante attributen die een centrale rol speelden in hun films. Zo kan je de originele ijsbeer uit Charlie en Hannah gaan uit, de hamer uit De Patrick, de poppen uit Ce magnifique gâteau & vele andere artefacten bewonderen. Ook de meest opvallende filmprijzen krijgen een centrale rol binnen de expo. Iedereen weet ongeveer wel hoe een Oscar of een Gouden Palm eruitziet, maar de Vlaamse film heeft de voorbije 2 decennia een wonderlijk rariteitenkabinet aan onderscheidingen verzameld, die voor deze gelegenheid worden opgeblonken.

Peter Craeymeersch (Algemeen Directeur Filmfestival Oostende) vertelt:  “Gezien de huidige coronacrisis heeft het culturele zomeraanbod overal in Vlaanderen een fameuze knauw gekregen. We hopen daarom dat deze tentoonstelling een mooi aanbod kan bieden aan mensen die deze zomer naar de kust komen. Gezien de unieke en historische locatie (Fort Napoleon) is deze expo een ideale combinatie tussen cultuur, geschiedenis, film, de zee en het strand. We willen dan ook filmliefhebbers – en in het bijzonder liefhebbers van Vlaamse film – aantrekken, maar evengoed de vele bezoekers die Oostende deze zomer (hopelijk) zal mogen ontvangen.”

Tickets kunnen vanaf vandaag gereserveerd worden aan 9 euro per bezoeker.

Over Filmfestival van Oostende & Het wonder is geschied!

De afgelopen 20 jaar kwam de Vlaamse film in een baan rond de aarde te vliegen, en hij kreeg gelijk ook zijn eigen prijzen: de Ensors, die samen met Filmfestival Oostende verhuizen naar januari 2021. Het Filmfestival wil 2020 echter niet onopgemerkt laten voorbijgaan en organiseert daarom de expo Het wonder is geschied! in Fort Napoleon: van 11 juli tot 11 oktober 2020. Aan de hand van beeldmateriaal, posters, artefacten, filmprijzen… wordt het een eerbetoon aan de eerste 20 jaar Vlaamse film van dit millennium. Het orgelpunt van de expo zijn de kunstwerken van tien toonaangevende Vlaamse visuele kunstenaars die hun interpretatie brengen van tien markante films. Aanvullend wordt er een podcast gelanceerd waarin Vlaams filmtalent u een blik gunt achter schermen.?

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.