Aquaman 2 logo

Aquaman and the Lost Kingdom recensie van DC Universe

Aquaman and the Lost Kingdom recensie van DC UniverseAquaman & the Lost Kingdom *** in IMAX *** 1/2

Regie: James Wan (M3ganAquaman, The Conjuring, Malignant)

Met Jason Momoa, Patrick Wilson, Amber Heard, Yahya Abdul-Mateen II, Dolph Lundgren, Nicole Kidman, Temuera Morrison, Randall Park, de stem van Martin Short, Jani Zhao, Indya Moore,…

Speeltijd: 124′

Ga kijken als je hield van Black Panther Wakanda Forever, the Flash & het vorige Aquaman.

Het verhaal: Nadat hij Aquaman de eerste keer niet heeft verslagen, zal Black Manta, nog steeds gedreven door de noodzaak om de dood van zijn vader te wreken, voor niets stoppen om Aquaman voor eens en voor altijd neer te halen. Deze keer is Black Manta formidabeler dan ooit tevoren en hanteert hij de kracht van de mythische Black Trident, die een eeuwenoude en kwaadaardige kracht ontketent. Om hem te verslaan, zal Aquaman zich wenden tot zijn gevangengenomen broer Orm, de voormalige koning van Atlantis, om een onwaarschijnlijke alliantie te smeden. Samen moeten ze hun meningsverschillen opzij zetten om hun koninkrijk te beschermen en de familie van Aquaman en de wereld te redden van een onomkeerbare vernietiging.

Aquaman 2 recensie van DC Universe

Ons verdict: Hola MoviePulpers, Hollywood heeft het weer moeilijk in bioscoopland. Wat vroeger op het vlak van genre als een vaste waarde werd gezien op het grote scherm (science fiction, comic book), is tegenwoordig een vies woord geworden. Comic book fatigue noemen ze dat met een groot woord, want publieken wereldwijd kijken minder & minder naar stripboek-verfilmingen à la The Marvels, Ant-Man & the Wasp Quantumania, Black Adam & Eternals en zijn niet meer de grote publiekstrekkers dat ze waren sinds The Avengers Endgame & Spider-Man No Way Home. Grote schandalen rond Amber Heard & Jonathan Majors helpen de publieke opinie natuurlijk ook niet. Nu, dat soort determinisme, daar houden wij niet van bij MoviePulp and other fiction. Wij zien gewoon de praktijk van op een ‘goedkope’ manier teveel films uit te brengen in een franchise die gewoon geen moer bijdragen tot de beleving. Een film, in eender welke vorm, heeft een aantal basiszaken nodig: een goed concept, een sterk verhaal & iemand die weet waarmee hij bezig is (regisseur, producer, schrijver).

Yahya Abdul-Mateen II als Black Manta in Aquaman and the Lost Kingdom recensie

Bij DC Film is dat al even zoek, maar Warner Bros Discovery heeft er altijd al wel voor gezorgd dat gerenommeerde regisseurs een project stevig in handen mogen nemen bij DC. Het is eens dat men hogerop een vinger in de pap te brokken heeft, dat het delicate evenwicht in een motion picture soms volledig ontspoort. Dat is ook wat je ziet in Aquaman and the Lost Kingdom. Warner Bros Discovery was immers sinds het succes van Barbie, Wonka & Game of Thrones niet meer van plan om een film uit te brengen waar ze niet tevreden van waren, waardoor je ziet dat er teveel handen aan de editing van Aquaman 2 hebben gezeten. WBD, DC Film, James Gunn & Peter Safran? Who knows? Het gevolg is echter dat de consistentie in de 2de Aquaman ver zoek is ondanks een scenario dat op een A4’tje past.

Jason Momoa als Arthur Curry in Aquaman and the Lost Kingdom recensie

Toch was er altijd een visie in de Aquaman-franchise die grotendeels gedragen werd door horror-regisseur James Wan. Zijn initieel idee om een film/serie te maken na Aquaman rond The Trench en dat volledig in ontwikkeling te laten gaan, was voortreffelijk. Daarentegen werd geopteerd om dit te verwerken in (het begin van) Aquaman and the Lost Kingdom, maar Wan was het niet van plan om daarbij te laten. Het is duidelijk dat hij voor die toegeving carte blanche kreeg om een einde te brengen op zijn typische manier vol horror-elementen & daarbij de mythologie voor zich te laten spreken. Aquaman and the Lost Kingdom is dan ook net zoals The Flash gemaakt om DC Comics-fans te dienen met de wereld van Atlantis en zijn koninkrijken vol walvissen, duikboten, zeepaarden, inktvissen, mannen in rubberenpakjes, mechanische haaien & meer die nog meer aan bod komen als in de vorige film. Het helpt natuurlijk ook om een Jason Momoa te hebben die overigens een goede beurt maakt in combinatie met Patrick Owen. Loving the bromance! De speelduur van zo’n 2 uur is iets te kort naar ons gevoel waardoor het verhaal soms te weinig uitgespit wordt, maar de editing gaat daarbij al een geluk niet uit de bocht. Het is aangenaam kijken zonder meer, hoewel je af & toe wel door de slechte CGI moet kijken. Tot slot is Aquaman and the Lost Kingdom niet helemaal woke te noemen met vader worden, bier & frieten als hoofdthema’s, maar de onderliggende boodschap rond het klimaat & sustainability zal ervoor zorgen dat deze film van zo’n 205 miljoen dollar niet meteen zal worden neergesabeld.

Met andere woorden, Aquaman and the Lost Kingdom is één & al comic book blockbuster met een niet zo verborgen ecologische boodschap en een ontknoping waardig aan het horror-oeuvre James Wan. Nu te zien in Belgische bioscopen!

Please wait...

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter