X-Men Dark Phoenix recensie in 4DX

X-Men Dark Phoenix recensieX-Men: Dark Phoenix ** 1/2 in 4DX ***

Regie: Simon Kinberg

Met Sophie Turner, James McAvoy, Michael Fassbender, Jessica Chastain, Jennifer Lawrence, Tye Sheridan, Nicholas Hoult, Evan Peters, Alexandra Shipp, Kodi Smit-McPhee,…

Speeltijd: 113′

Ga kijken als je hield van X-Men: The Last Stand.

Het verhaal: Op een NASA-missie worden de X-Men aangevallen door een mysterieus buitenaardse entiteit die Jean Grey omtovert tot de gevreesde Dark Phoenix.

Ons verdict: 2019 is het jaar van veel goodbyes… Marvel Studios sluit zijn Infinity Saga af, Game of Thrones is tot zijn einde gekomen en de Skywalker saga van Star Wars zet er een punt achter. X-Men: Dark Phoenix, de 4de X-Men-film in de First Class-filmlijn, zal nu ook de jongere versie van de X-Men afsluiten en het doet dit met dezelfde spelfiguur als zijn vorige 3 X-Men-films, nl. Jean Grey of Dark Phoenix. Schrijver Simon Kinberg heeft inmiddels de fakkel overgenomen van de in opspraak gekomen Bryan Singer die voor zowat de beste X-Men-films zorgde, echter heeft hij bitterweinig regie-ervaring en dat zie je meteen aan Dark Phoenix.

Sophie Turner in X-Men Dark Phoenix recensie in 4DX

Dark Phoenix is een product van zijn tijd. Een tijd waarin Disney alle succesvolle Marvel-films naar zich toe trok, met zowat alle leuke verhaallijnen vanuit de comics gaat lopen en bovendien nog eens 20th Century Fox opkocht in de tussentijd. Dat maakte van Dark Phoenix een rommelige productie die zelfs volledig opnieuw herschreven moest worden vanwege het overlappen met films zoals Captain Marvel en Avengers: Infinity War (pin ons niet vast op de accuraatheid hier, want dit werd nooit bevestigd). Het gevolg is dan ook een draak van een inhoudsloos scenario dat zich amper vasthoudt aan zijn fundamenten (zelfs deze Dark Phoenix verschilt van de originele comics wat volgens mij ingaat tegen de bedoeling van deze versie door Kinberg die ook werkte aan X-Men: The Last Stand?) en een futloze cast met zinloze dialogen die weet dat alles voorbij is en met andere woorden geen zin meer heeft om te acteren (wie kan het hen verwijten?). Zelfs de muziek van Hans Zimmer brengt geen soelaas en dat wil wat zeggen. Dark Phoenix is dan misschien niet zo slecht als Apocalypse, het is verre van een First Class of Days of Future Past.

Kortom, de X-Men sluiten af in mineur met X-Men: Dark Phoenix. Toch dank voor de jaren goede dienst!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter