OPINIE: Maakt Disney nu al komaf met zijn Fox-overname?

OPINIE: Maakt Disney nu al komaf met zijn Fox-overname?

Als het nu al niet duidelijk is dat Disney de bioscoopmarkt dicteert, dan ben je niet goed wijs (of heb je onder een steen geslapen het voorbije jaar). Aan de Belgische box office is de hele top 5 tot op heden Disney-films gaande van The Avengers: Endgame & Lion King tot Aladdin, Dumbo & Captain Marvel (de rest van de animatiefilms vullen bijna de top 10 op) en tot hiertoe heeft het bedrijf al 8 miljard dollar omzet geboekt wereldwijd. Dat is meer dan de 6.6 miljard dollar dan Disney & Fox samen in 2018 deden en we zijn nog maar halverwege het jaar. Echter is het Huis van de Muis niet helemaal tevreden met zijn aankoop: Met Alita Battle Angel & Dark Phoenix performen de films van Fox serieus onder verwachting en daar lijkt de hele Fox-slate al slachtoffer van te worden. Plus, er komt meer dan ooit druk te staan op de Avatar-franchise van James Cameron. Maakt Disney nu al komaf met zijn Fox-overname? Wie zijn de eerste slachtoffers?

X-Men

Allereerst is er het X-Men-universum dat volledig opgeofferd wordt door The Walt Disney Company. Dark Phoenix heeft aangetoond dat de MCU & X-Men heel dicht tegen elkaar aansluiten met bvb. de Skrulls & Captain Marvel/Dark Phoenix die theoretisch gezien in elkaars vaarwater terecht kwamen (lees onze Dark Phoenix-recensie voor meer duidelijkheid). Kevin Feige, grote man bij Marvel Studios, heeft al verteld dat de X-Men geen 3de reboot zal krijgen en heeft ook al in zijn kaarten laten zien waarom Disney de Marvel-rechten van Fox wilde opkopen: de antagonisten van Fantastic Four zoals Doctor Doom, Galacticus & The Silver Surfer lijken het perfecte voer voor Disney’s nieuwste Phase 4 & waarschijnlijk 5.

 

Deadpool

Wat? Wordt Deadpool opgeofferd? Ja en nee. De antiheld is tot op heden nog geen onderdeel van Phase 4 en inmiddels wordt er druk gedebatteerd of Deadpool 3 geen PG-13-franchise kan worden. Lees, Disney wil zowat alle vunzigheid eruit halen en Deadpool op roze roosjes laten wandelen samen met de andere helden van Disney. Seriously? Een frachise van 1,56 miljard dollar die de reden waarom Rated R terug tot leven komt in de bioscopen en (laat ons eerlijk zijn) het succes zijn van heel wat televisieseries op stream zoals Game of Thrones, Orange is the New Black en ga zo maar verder, verknoeien om te gaan debatteren over een kinderen toegelaten-mogelijkheid voor een antiheld zoals Deadpool? You got to be kidding me… Dan ben je in mijn ogen zeer verkeerd bezig. Zeker als de hele strategie achter de Fox-acquisitie was om films & series die iets buiten de lijntjes kleuren onder de koepel van het grote Disney te plaatsen. #WeAreLostHere Misschien is het beter dat Reynolds even bij Sony komt aankloppen om Deadpool te integreren in Venom of Spidey-universe die maar deels onder controle staat van Disney (voor zolang de deal nog stand houdt).

 

Onafhankelijke films naar Disney+

De hele Disney & Fox-fusie samen met het falen van bepaalde grote Fox-blockbusters en het gevaar dat bepaalde indie-filmstudios bankroet gaan, heeft ervoor gezorgd dat Disney een duidelijk strategie in haar hoofd heeft voor onafhankelijke films: Zij gaan meteen beschikbaar zijn op stream en bijgevolg moet Disney+ het platform worden om deze te promoten. Oscar-films in de bioscoop? Als het afhangt van Disney is dat voorbij. Beetje grappig voor een studio dat amper Oscars binnenhaalt en hoopte met Fox een reputatie te creëren. Award-films kosten geld, Walt, hoeveel ben je bereid ervoor te geven? En wil je misschien ook nog eens iets anders in de bios brengen dan grote blockbusters van franchises die nu al verwaterd zijn? Misschien begrijpen Netflix & Amazon het dan toch en gaan waarschijnlijk niet omverblazen worden door Disney+ als het bedrijf dat groot werd op Mickey Mouse zijn globaal publiek niet begrijpt.

 

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.