Knives Out recensie op Film Fest Gent 2019

Knives Out recensie op Film Fest Gent 2019Knives Out ****

Regie: Rian Johnson (Star Wars VIII: The Last Jedi, Looper)

Met Daniel Craig, Chris Evans, Jamie Lee Curtis, Ana de Armas, Michael Shannon, Toni Collette, Christopher Plummer, Katherine Langford, Jaeden Martell, Don Johnson, Lakeith Stanfield,……

Speeltijd: 130′

Ga kijken als je hield van Ready or Not of de betere murder mysteries zoals Murder on the Orient Express.

Het verhaal: De befaamde misdaadschrijver Harlan Thrombey wordt dood aangetroffen in zijn landhuis, net na z’n 85ste verjaardag. Uit het niets duikt de charmante en scherpe privédetective Benoit Blanc op om de zaak te onderzoeken. Hij krijgt af te rekenen met een bende hebberige familieleden, die elkaar zonder aarzelen verdacht maken, en enkele loyale bedienden die stijf de lippen op elkaar houden. Blanc baant zich een weg door een kluwen van valse sporen, zelfzuchtige leugens en verborgen motieven, vastberaden om de waarheid te achterhalen.

Knives Out recensie op het Film Fest Gent 2019

De setting: Film Fest Gent! Elk jaar in oktober is de stad Gent het decor van een filmfestival, dat aan zijn 46ste editie toe is, en stelt ruim 100 langspeelfilms & 50 kortfilms voor uit de gehele wereld aan een publiek van ruim 100.000 toeschouwers. Naast een officiële competitie organiseert het festival jaarlijks een reeks concerten, en gaf het op die manier een plateau aan componisten als: Ennio Morricone, Gabriel Yared, Elmer Bernstein, Michael Kamen, Patrick Doyle, Howard Shore, Georges Delerue, Hans Zimmer, Maurice Jarre, Craig Armstrong, Harry Gregson-Williams, Mychael Danna & Gustavo Santaolalla. Sinds 2001 organiseert het festival ook de World Soundtrack Awards, de meest prestigieuze filmmuziek prijzen ter wereld. Elk jaar krijgen de beste soundtrack componisten op die manier erkenning voor hun werk. Met zijn focus op filmmuziek behoort Film Fest Gent na Cannes, Venetië en Berlijn tot de top 5 onder de Europese filmfestivals met een eigen karakter. Film Fest Gent wordt van 8 tot en met 18 oktober 2019 georganiseerd met dit jaar films zoals Les Miserables, The Mustang, JoJo Rabbit, A Hidden Life, Le Mans 66, Vlaamse film All of Us & de televisieserie War of the Worlds.

Knives Out recensie op Film Fest Gent 2019

Ons verdict: Ik hoor het mijn grootvader nog zeggen: “Die Jessica Fletcher, da’s ne krak zenne!” Ik vond dit allemaal wat anders, want de vele betweterige personages van Agatha Christie konden me gestolen worden na de zoveelste whodunnit op televisie. Recent zijn er nu wel al wat betere detective verhalen in de bioscopen terecht gekomen als je bvb. terugdenkt aan Murder on the Orient Express & Ready or Not (hoewel hier weinig mystery voor nodig was), maar met Murder Mystery is het genre niet immuun voor slechte kwaliteit. Aan welk kant van het spectrum plaatst Knives Out zich?

De cast van Rian Johnson's Knives Out

Knives Out heeft al een geluk de nu al legendarische Rian Johnson aan boord die met Looper een science fiction klassieker maakte en met Star Wars VIII: The Last Jedi de wereld van Star Wars op zijn kop zette. Met Knives Out zet hij het detective genre nu niet meteen op zijn kop, maar zijn afwisseling tussen plottwists & humor lijken in dit geval een geslaagde combinatie. Bovendien houdt het Cluedo-plot je gedurende de hele tijd gekluisterd aan de stoel om keer op keer geloofwaardig uit de hoek te komen zonder in het cliché te hervallen. Moeilijk oefening in dit genre die Johson meesterlijk beheert. Het publiek ontsnapt ook deze keer niet aan het voortreffelijk camerawerk van de Amerikaanse cineast hoewel het acteerwerk van de hele cast misschien niet altijd in de smaak zal vallen bij iedereen. Ik denk maar aan het belachelijk stemmetje van Daniel Craig als Mr. Benoit Blanc hoewel ook zijn accent in de film op de korrel wordt genomen. We lijsten vooral de geslaagde prestatie van Ana de Armas, Chris Evans & Christopher Plummer op en vinden dat Jamie Lee Curtis & Toni Collette te weinig screentime kregen. Tot slot voelt Knives Out met zijn speelduur van meer dan 2 uur op geen enkele moment te lang aan en de vele verwijzingen naar hun thriller-genre zullen vele aspirant-privédetectives geïntrigeerd houden tot het bittere einde.

Kortom, regisseur Rian Johnson toont zijn veelzijdigheid met Knives Out met een resulaat dat gelijkaardig is aan het niveau van Ready or Not. Ga dat zien op het Film Fest Gent vanavond of vanaf november in de bioscoop!

Knives Out recensie op Film Fest Gent 2019

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter