Regie: Matthew Vaughn (Kick-Ass, Layer Cake, X-Men: First Class)
Met Ralph Fiennes, Gemma Arterton, Matthew Goode, Tom Hollander, Daniel Bruhl, Rhys Ifans, Djimon Hounsou, Charles Dance, Alexandra Mara Lara, August Diehl, Aaron Taylor-Johnson, Stanley Tucci,…
Speeltijd: 132′
Ga kijken als je hield van het vorige X-Men First Class & Kingsman, tiens.
Het verhaal: Terwijl een verzameling van de ergste tirannen en criminele meesterbreinen uit de geschiedenis samenkomen om een oorlog uit te stippelen om miljoenen uit te roeien, moet één man tegen de klok racen om ze te stoppen. Ontdek de oorsprong van de allereerste onafhankelijke inlichtingendienst in The King’s Man.
Ons verdict: Bij Disney is het motto al jaren: Trust the (creative) process! Een proces waarin veel mensen worden betrokken om een franchise tot commodity te herleiden met een draaiboek aangepast aan zijn tijdsgeest dat tot stabiele financiële successen moet leiden. Disney’s standaard draaiboek van de 21ste eeuw om franchises te lanceren wordt met The King’s Man weliswaar even in de koelkast gestopt, maar dat betekent niet dat de sector immuun is voor deze manier van werken, want ook 20th Century Studios heeft er een aantal draaiboeken die het kan inzetten!
Toegegeven, het draaiboek achter een franchise komt niet altijd van het filmstudio zelf. 20th Century Studios heeft altijd gewerkt met grote regisseurs en sinds de jaren 2000 kan je de Britse regisseur Matthew Vaughn tot de elite der cineasten rekenen. De man heeft ontelbare goede blockbusters achter zijn naam staan zoals Kick-Ass, Layer Cake, Stardust & ook X-Men: First Class. Laat het nu net de laatstgenoemde film zijn die de man van Claudia Schiffer als het draaiboek gebruikt om Kingsman-franchise prequel(s) tot leven te brengen.
De Kingsman-films kennen internationaal een bescheiden succes en in combinatie met de jacht van filmstudio’s naar IP is The King’s Man op het vlak van concept geen Hollywood-uitmelkerij in mijn ogen. Sterker nog, het draaiboek waarin historische figuren als excentrieke personages worden ingevuld in een entertainde blockbuster, mag er zijn. Echter laat de uitwerking te wensen over en dat heeft zonder twijfel te maken met het getouwtrek achter de schermen tussen Vaughn & 20th Century Studios/Disney. Filmstudio’s die graag nog meer uit de franchise willen halen en de Britse regisseur die speelt met een nationalistische verhaal van WOI, want dat is het ook beetje. Op dat vlak vult The King’s Man de alternatieve geschiedenis zeer Angelsaksisch in met weinig nadruk op authenticiteit (vergeet het dus maar dat België / Bosnië op een representatieve manier op het toneel wordt gebracht door Hollywood). Hij doet een Putintje als het ware door de geschiedenis helemaal overhoop te gooien, maar kom, goed voor de complotdenkers onder ons, but anyway that’s beside the point. Focus Dax. Het getouwtrek tussen Vaughn & Disney zie je ook in de (sorry om te zeggen) belachelijke manier waarop de historische figuren geportretteerd worden. En daarbij wijzen we niet naar de Britse cast met Ralph Fiennes aan kop, want die mag er absoluut zijn, maar wie komt er in hemelsnaam op het idee om een dansende Raspoetin om ons angst in te boezemen of een ludieke adel waarin vorsten herleid worden tot overlords uit maffiafilms? De antagonisten (want er zijn er velen) worden zo stripfiguurlijk vertolkt dat de films al meteen een serieuze buik neemt in onze hoogachting. Tot slot hangen de plottwists te weinig aan elkaar om geloofwaardig te zijn, alsook de acts met 3 grote hoofdstukken die buiten de personages met momenten weinig met elkaar te maken hebben. Maar te zwijgen over de magere WOI-poging die Vaughn probeert te maken tegenover Sam Mendes’ 1917 of Patty Jenkins’ Wonder Woman.
Kortom, The King’s Man is een nieuw dieptepunt in de carrière van regisseur Matthew Vaughn. Wat is dat toch met die Britten en hun nationalistische verhalen sinds Brexit? Of zou het de samenwerking met het nieuwe Disney zijn? Oordeel zelf op Disney Plus België vanaf vandaag.