München The Edge of War recensie op Netflix België

München The Edge of War recensie op Netflix BelgiëMünchen – The Edge of War ***

Regie: Christian Schwochow (Je Suis Karl, Deutschstunde, Novemberkind)

Met George MacKay, Jeremy Irons, Jannis Niewöhner, Erin Doherty, Mark Lewis Jones, Alex Jennings, August Diehl,…

Speeltijd: 131′

Ga kijken als je hield van Bridge of Spies, OsloDe Slag om de Schelde & Valkyrie.


Het verhaal: Het is herfst 1938 en Europa staat op de rand van oorlog. Adolf Hitler bereidt zich voor op een invasie in Tjechoslowakije en de regering van Neville Chamberlain zoekt wanhopig naar een vreedzame oplossing. Terwijl de druk toeneemt, reizen Hugh Legat, Brits ambtenaar, en Paul von Hartmann, Duits diplomaat, naar München voor de spoedconferentie. Als de onderhandelingen beginnen, komen de twee oude vrienden terecht in een web van politieke spelletjes en zeer reëel gevaar. Kan een oorlog worden afgewend terwijl de hele wereld toekijkt, en zo ja, tegen welke prijs?

Munich The Edge of War recensie op Netflix België

Ons verdict: Bioscopen werden door de decennia heen al gebombardeerd met oorlogsfilms (Saving Private Ryan, Hacksaw Ridge, Platoon, Jarhead, Deer Hunter, Dunkirk, 1917 & Apocalypse Now om maar enkelen te noemen), maar op Netflix is het genre niet echt een topprioriteit. Sure, De Slag om de Schelde, Operation Finale, The Siege of Jadotville, Mosul & Sand Castle zijn schattige pogingen van het voormalige postorderbedrijf in DVD’s om fans van het gerespecteerd genre te lokken (De Oost was dan nog één van de strafste lanceringen op stream). Maar deze komen maar al te snel op hun honger te zitten ondanks de potieel eindeloze Netflix-bibliotheek, tenzij ze een prestigieuze oorlogsfilm van cinema naar stream brengen natuurlijk. Munich – The Edge of War of München – Im Angesicht des Krieges kan daar op papier verandering in brengen met namen zoals Jeremy Irons, George MacKay, Alex Jennings & August Diehl, maar verwacht er niet al teveel van.

Duitse regisseur Christian Schwochow (Je Suis Karl, Deutschstunde, Novemberkind) brengt met München: The Edge of War een iets beter uitgewerkte versie uit van een Oslo zonder daarbij te verliezen aan Europees craftmapship. Veel van het karakter van de film heeft het daarbij te danken aan castleden zoals Jeremy Irons, George MacKay & Jannis Niewöhner. Vooral laatstgenoemde zet zich ongetwijfeld op de kaart van Hollywood met zijn goed geacteerde woede-uitbarstingen, maar ster van de film blijft rasacteur Jeremy Irons als Brits Prime Minister Neville Chamberlain. Ulrich Matthes presteert wel niet op de niveau van een Bruno Graz, maar misschien heeft dat te maken met het feit dat de Duitse acteur reeds Joseph Goebbels vertolkte in Der Untergang. De verhaallijn rond de  vredesakkoorden van Munchen eind jaren ’30 laat terugdenken aan Valkyrie met Tom Cruise qua suspense & Der Fall Collini qua tempo met Schwochow die zijn film veilig & conventioneel afwerkt. Verwacht dus niet dat deze oorlogsfilm opnieuw potten gaat breken op de populaire streamingdienst, maar als vrijdagavondfilm mag het er wederom zijn.

Kortom, met Munchen: Edge of War moddert Netflix veilig verder in het oorlogsgenre dankzij Christian Schwochow, Jeremy Irons, George MacKay & Jannis Niewohner zonder daarbij (opnieuw) zwaar uit te pakken. Nu te zien op Netflix België!

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter