Plane filmrecensie

Plane filmrecensiePlane ***

Regie: Jean-François Richet (Blood Father, Assault on Precinct 13)

Met Gerard Butler, Mike Coultier, Evan Dane Taylor, Paul Ben-Victor, Tony Goldwyn, Daniella Pineda, Yoson An, Remi Adeleke, Joey Slotnick, Claro de los Reyes, Lilly Krug, Kelly Gale,…

Speeltijd: 107′

Ga kijken als je hield van Captain Philips & Into the Night.

Het verhaal: Piloot Ray Torrance heeft vaker in stormen gevlogen, maar wanneer hij in een zware storm terecht komt en zijn vliegtuig beschadigd raakt, is hij genoodzaakt om een spectaculaire noodlanding te maken op een eiland in de Filippijnen. Daar blijken Ray en zijn passagiers terecht te zijn gekomen in een oorlogsgebied dat wordt gedomineerd door meedogenloze piraten die het op het vliegtuig en zijn passagiers gemunt hebben. Terwijl de hele wereld op zoek is naar het verdwenen vliegtuig probeert Ray zijn passagiers in leven te houden tot er hulp arriveert.

xxxxx

Ons verdict: Vroege volgers van onze filmblog, die reeds actief is sinds 2007, weten dat zowel Kenneth als ik een boontje hebben voor films van de betere actiehelden. Als 90ies kids zijn we nu eenmaal een product van onze jeugdjaren die propvol actiefilms zaten van Jean-Claude Van Damme, Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone, Chuck Norris, Steven Seagal & Bruce Willis, maar met de komst van The Rock uit 1996 kwam een nieuwe acteur in het beeld, Nicolas Cage, die moest opboksen tegen wat later het superhelden-imperium werd van Marvel & DC Comics met zijn actiehelden vol spandex & strakke pakken.

Sindsdien is er wel wat bewogen in het genre: Er is de Franse invloed van regisseurs zoals Luc BessonPierre MorelOlivier Megaton, Jaume Collet-Serra & Jean-François Richet. Heel wat vrouwen hebben kansen gekregen in het genre zoals Jennifer Garner (Alias, Peppermint), Salma Hayek (Everly, The Hitman’s Wife’s Bodyguard) & Zoe Saldana (Colombiana). En nee *kuchje* Jennifer Lawrence (Hunger Games) hoort daar in onze ogen niet bij. Onder mannen was er Keanu Reeves als John Wick, de verschijning van Liam Neeson, Liam Neeson & Liam Neeson, maar ook Gerard Butler. Met Greenland & zijn Has Fallen-films heeft laatstgenoemde als Amerikaanse karakterkop pur sang Cage naar de achtergrond geduwd en zijn triomftocht gaat verder deze week in Belgische bioscopen met Plane waarin hij voor het eerst een heldhaftige piloot vertolkt.

Plane volgt de trend van de Franse invloed op het actiegenre door zich te onderscheiden van het klassieke jaren ’90 actiegenre door ruw & realistisch te zijn. Samen met de spannende ontknoping van Plane zal menig liefhebber van het actiefilmgenre weinig te klagen hebben. Maar Plane ontsnapt niet aan de clichés van het genre met slecht acteerwerk van vooral de mensen in bijrol, maar misschien en vooral de langdradigheid en slechte editing wat toch een stuk strakker moet zitten voor een actiefilm. Een speelduur van meer dan 100 minuten, het is niet altijd ideaal zoals we meermaals aanhalen in onze recensies. Gerard Butler & Mike Coultier vormen een stroef maar uiteindelijk ook aanvaardbaar duo met Evan Dane Taylor die er een zooitje van maakt als antagonist. Tot slot zit alles wel strak in pak met de beelden die bijdragen tot het ruwe karakter van Plane.

Met andere woorden, Gerard Butler mag zich dan in de jaren 2020 ontwikkeld hebben als de nieuwe Nicolas Cage, Plane is niet zijn beste werk.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter