Taeke Nicolaï in The Chapel recensie

The Chapel recensie door Dominique Deruddere

The Chapel recensieThe Chapel ***

Regie: Dominique Deruddere (Iedereen Beroemd!, Firmin, Will Tura Hoop doet leven)

Met Taeke Nicolaï, Kevin Janssens, Ruth Bequart, Ina Geerts, Tine Reymer, Willy Thomas, Josse De Pauw, Abigail Abrahams,…

Speeltijd: 97′

Ga kijken als je hield van Black Swan, Tar & Duelles.

Het verhaal: The Chapel vertelt het verhaal van de 23-jarige virtuose pianiste Jennifer Rogers die deelneemt aan de wereldberoemde Koningin Elisabethwedstrijd. Tijdens de wedstrijd worden de twaalf finalisten zeven dagen lang afgezonderd in de ‘Kapel’, zonder enig contact met de buitenwereld. Jennifer lijdt aan de stress van de competitie en het isolement. Slechte herinneringen komen terug boven…

FFO Filmfestival Oostende logo

De setting: Filmfestival Oostende is een van de grootste filmfestivals van België, dat zich onderscheidt met een uniek Vlaams filmprogramma en een inclusief, publieksvriendelijk, maar vooral sfeervol karakter. Tijdens 10 dagen FFO transformeert Oostende in een bruisend stadsfestival waar internationale en nationale (film)professionals samenkomen en een omvangrijk publiek (46.000 bezoekers in 2019) van zowel cinefielen als Oostendenaren en toeristen genieten van het grote aanbod aan films en events. Vanaf 27 januari tot en met 4 februari 2023 krijgen we er in primeur films & series te zien zoals The ChapelArcadiaBaghdad MessiMarieke – Addicted to LifeAller/Retour, LUKA, War Junkies, Argwaan, The Whale, The Fabelmans, Women Talking, Till, Alice Darling, The Inspection & meer onder toezicht van  Master Natali Broods.

The Chapel recensie

Ons verdict: MoviePulpers, de Vlaamse Film heeft een nieuw hoogtepunt bereid: Zillion heeft in 2022 Belgische bioscopen op zijn grondvesten doen daveren en internationale blockbusters naar huis gespeeld. De Acht Bergen & Close verkopen filmfestivals uit en stapelen zowel de bezoekers als de prijzen op. Ook op stream pronkt aan de top lokale content zoals Billie vs. Benjamin, Nonkels, 2DEZIT & Geldwolven.

Kevin Janssens in The Chapel recensie

Na zo’n momentum kan het alleen maar bergaf gaan voor de Vlaamse Film en dat dipje krijgen we nu met het nieuwe The Chapel van Dominique Deruddere. Surprising kunnen we dit zeker noemen, want het repertoire van de Vlaamse regisseur uit Leopoldsburg bekend van Brussels by Night (assistent regisseur), Crazy Love & Everybody Famous! kent respect ondanks dat het ons nooit echt heeft kunnen bekoren. Maar voor zijn nieuwe internationale lancering hadden we toch wel wat verwacht van de Vlaamse Damien Chazelle! De gerenomeerde Koningin Elisabeth-wedstrijd staat immers centraal in het plot van The Chapel en was dus de perfecte springplank voor de man om zijn gefaalde tocht naar Hollywood te verteren met glorie in eigen land. The Chapel heeft hoofdzakelijk een probleem in zijn editing, want camera-technisch doet Deruddere wat moet met castleden zoals Taeke Nicolaï, Zachary Shadrin & Abigail Abrahams die mooi gebruik van de gelegenheid maken om zich te tonen zonder meer, want van emotionele suspense hebben we weinig opgepikt. Het is echter weer Kevin Janssens die de pannen van het dak acteert ondanks zijn gelimiteerde screentime; meer dan een Ruth Becquart, Tine Reymer of Josse de Pauw. Veel van The Chapel leunt op de ontknoping die niet goed genoeg afgewerkt wordt om te tippen aan Hollywood-films zoals Black Swan. Tar weet het dan weer wel te verslaan, maar dat was niet zo moeilijk in onze ogen. Te hoog gegrepen? Zeker niet, gezien de evolutie die heel wat regisseurs maken in Vlaanderen.

Kortom, The Chapel moet de Black Swan voorstellen van Vlaanderen, maar Dominique Deruddere moet toch nog wat op de leer bij Darren Aronofsky om een catharsis tot een uitstekende conclusie te brengen.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter