Matrix 4 Resurrections logo

Matrix Resurrections recensie op iTunes

The Matrix Resurrections recensie in IMAXThe Matrix Resurrections **** 1/2

Regie: Lana Wachowski (Sense8, Jupiter Ascending, The Matrix, Cloud Atlas)

Met Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Jada Pinkett Smith, Yahya Abdul-Mateen II, Jonathan Groff, Neil Patrick Harris, Jessica Henwick, Priyanka Chopra Jonas, Daniel Bernhardt, Lambert WilsonBrian J. Smith, Max Riemelt, Christina Ricci,…

Speeltijd: 148′

Ga kijken als je hield van The MatrixSense8.

Het verhaal: Neo is terug, maar lijkt opnieuw opgesloten in een droomwereld waarin hij een softwareprogrammeur is voor een gerespecteerd softwarebedrijf.

Keanu Reeves & Carrie-Anne Moss in The Matrix Resurrections recensie in IMAX

Ons verdict: Als er één franchise was in de jaren 2000 die Marvel voor was, dan moet het The Matrix wel zijn geweest. Met ambitieuze verhaallijnen in games, kortfilms, anime & 3 langspeelfilms is dit de enige franchise die tot op heden zo ver is gegaan om zijn bijzonder originele mythologie te vertellen over de grenzen van de klassieke cinema. Deze mytholgie gaat nu verder met The Matrix Resurrections, waarin Lana van de Wachwoski’s terugkomt naar de wereld van de Matrix samen met o.m. Keanu Reeves, Carrie-Ann Moss & Jada Pinkett Smith.

The Matrix Resurrections komt vanaf februari 2022 op VOD in Belgie

Lana Wachowski vertelde onlangs in interviews dat ze terugkwam naar de alom gerespecteerde science fiction franchise vanwege het verlies van haar ouders, maar er is weinig rouw te zien in The Matrix Resurrections. Sterker nog, deze 4de Matrix-film neemt zich niet zo serieus en voegt voor de allereerste keer heel wat humor toe aan de franchise die zich vooral heel serieus nam doorheen de jaren. Metafictie is de geslaagde vorm van humor die de ene kant van de Wachowski’s gebruikt en we kunnen alleen maar zeggen dat het werkt van begin tot einde. Het zal de Matrix-franchise misschien iets toegankelijker maken voor een mainstream audience waarbij het soms toch eens wat luchtiger mag tegenover het serieuze Reloaded of Revolutions.

Keanu Reeves & Carrie-Anne Moss in The Matrix Resurrections recensie in IMAX

Dat is niet echt enige wat Lana Wachowski veranderd. We krijgen ook heel wat nieuwe namen waar vooral Jessica Henwick, Jonathan Groff & Neil Patrick Harris er met hun koppen bovenuit steken. Priyanka Chopra Jonas & Brian J. Smith blinken niet echt uit, maar vooral Yahya Abdul-Mateen II stelt wat teleur als alternatieve Morpheus en dat heeft hoofdzakelijk met de dialogen te maken die niet zo krachtig zijn als zijn voorgangers. Het prequel-gegeven rond Morpheus is waarbij onderbenut in The Matrix Resurrections en dat vinden we als fan wel jammer, maar we kunnen niet ontkennen dat de nieuwe figuren (vooral de antagonisten) in The Matrix Resurrections opnieuw barsten van originaliteit. Ook de toon van The Matrix Resurrections is vergelijkbaar met Reloaded/Revolutions, waarbij het donkere alternatieve Rated R van The Matrix tot de klassieker blijft behoren.

Keanu Reeves & Carrie-Ann Moss in The Matrix Resurrections recensie in IMAX
Met een budget van zo’n 100 miljoen dollar kan je niet meer zoveel als in tijden toen Matrix Reloaded & Revolutions werden gemaakt, maar dat maakt de special effects van The Matrix Resurrections daarom niet minder imposant! Maar het is vooral de CGI in combinatie met de prachtige beelden van San Francisco tijdens golden hour dat Matrix 4 zo interessant maakt. Lana Wachowski heeft op dat vlak echt wel iets geleerd van een Chloe Zhao of Alejandro González Iñárritu. Met een speelduur van meer dan 2 uur en een half zal je verwachten dat de film wat veel is, maar niets is minder waar. Matrix Resurrections kijkt vlot en houd je de hele tijd bezig, maar het is ook deze keer weer opletten geblazen om alles in het plot te begrijpen. Vooral het middenstuk & tijdens de ontknoping zit er nog heel wat belangrijke elementen, dus geloof ons als we zeggen dat deze film het goed gaat doen in zowel bioscopen als op stream. Opnieuw een en-en verhaal in de wereld van multimedia. Wij duimen inmiddels voor een Matrix-serie op de populaire streamingdienst HBO Max! Nog even vermelden dat we misschien wel het muzikaal talent van Don Davis missen, maar de heerlijke soundtrack & score van Johnny Klimek & Tom Tykwer moet niet onderdoen aan zijn legacy.  Tot slot vinden we dat het algemeen plot van Matrix Resurrections heel wat bezwaren, dat originele Matrix-fans met de franchise hadden, corrigeert en ook de ontknoping is een mooi product van zijn tijd. Klasse, jongens, wat die box office cijfers dan ook zeggen!

Kortom, The Matrix Resurrections is zonder twijfel de perfecte manier om fans van de originele Matrix & Matrix Reloaded/Revolutions te verzoenen. Download hem nu op VOD voor dit heerlijk brokje originaliteit & nostalgie!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter