Vlaamse Zeevonk recensie

Vlaamse Zeevonk recensieZeevonk **** 1/2

Regie: Domien Huyghe / Scenario: Wendy Huyghe

Met Saar Rogiers, Hilde De Baerdemaeker, Zouzou Ben Chikha, Lynn Van Royen, Valentijn Dhaenens, Dunia Elwaleed, Sverre Rous, Sebastien Dewaele,…

Speeltijd: 98′

Ga kijken als je hield van Beau Sejour S2 & Cargo.


Het verhaal: Lena verliest haar vader als zijn vissersboot vergaat op zee. Er wordt gefluisterd dat het ongeluk haar vaders schuld is maar LENA is ervan overtuigd dat er een mysterieus beest rondwaart in de Noordzee. Een monster dat het schip deed vergaan… Lena gaat tot het uiterste om het bestaan van het monster te bewijzen.

Saar Rogiers in Vlaamse film Zeevonk

Ons verdict: Filmfestival Oostende mag dan een schot in de roos geweest zijn met bijna 50.000 bezoekers, op het vlak van kwaliteit was het een beetje minder met Arcadia, Baghdad Messi & The Chapel die het tevergeefs moesten opnemen tegen het sterke Zillion, Close & De Acht Bergen uit 2022. De slate van VAF lijkt wat minder ambitieus te zijn in 2023 op het vlak van regie-namen, met Het Smelt & Zeevonk zit er veel nieuws in de pipe die misschien wel eens een nieuwe wind kan brengen in het Vlaamse filmlandschap. Domien Huyghe krijgt zo de kans van het VAF om zijn eerste langspeelfilm te maken op basis van een screenplay door zijn zus Wendy Huyghe. Een zeer persoonlijk project, gezien beiden op jonge leeftijd hun vader verloren.

Zeevonk is in alle opzichten een sterke Vlaamse film. Vanaf het begin neemt het de kijker bij de oren en weet het pijlsnel een emotionele band te creëren met de personages. Dit komt enerzijds door de strakke editing die in combinatie met een mooie selectie aan moderne muziek ons meteen aansprak. Bovendien krijgen we er straf camerawerk bij vol silhouetten en wat tactisch neon hier & daar waardoor het werk voor debutante Saar Rogiers een stuk gemakkelijker wordt. Zij zorgt bovendien voor een sterk debuut mede ondersteund door ervaren Vlaamse castleden zoals Hilde De BaerdemaekerLynn Van Royen, Zouzou Ben Chikha & Valentijn Dhaenens. Daar komt nog eens het karakter van ‘t Zeetje bij, want Zeevonk barst van de prachtige beelden van onze kleine maar dappere Vlaamse kust met zijn mysterieus donkere Noordzee & de stad Oostende als lichttoren aan de kust. Zeevonk laat met zijn speelduur van om & bij de 100 minuten de kijker gedurende de hele tijd niet los om meermaals een gevoelige snaar te raken tot het bittere einde. Nee, Zeevonk is dus geen filmpje die op een trend van Instagram wil meesurfen, maar eerder een straf debuut van hartstocht, rouw & liefde die lokale Europese drama alle eer aandoet.

Kortom, Zeevonk is gemaakt vanuit een passie voor de zee & Oostende. Domien Huyghe legt daarbij zijn ziel bloot om een Vlaamse naam te worden om naar uit te kijken. Ga dat zien.

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter