The Alienist recensie op Netflix België

The Alienist posterThe Alienist *** 1/2

Regie & bedenkers: Hossein Amini (Drive, The Snowman), Caleb Carr & Jakob Verbruggen (House of Cards S4, Black Mirror: Men Against Fire, London Spy)

Met Daniel Brühl, Dakota Fanning, Luke EvansTed LevineGrace Zabriskie, Brian GeraghtyRobert Wisdom, Douglas Smith, Q’orianka Kilcher, Matthew Shear, Douglas Smith, Emanuela Postacchini,…

Speeltijd: 10 afleveringen / 45 minuten per aflevering

Ga kijken als je hield van Taboo & Mindhunter.

Het verhaal: New York, 1896. Politiecommissaris Theodore Roosevelt schakelt na heel veel opdringen de psychiater Laszlo Kreizler in om een seriemoordenaar te vinden die achter dakloze jongens aanzit.

De cast van The Alienist met o.m. Daniel Brühl, Dakota Fanning & Luke Evans

Ons verdict: Jakob Verbruggen is goed bezig. De Belg die zijn eerste voetstappen zette met Vlaamse producties zoals Dossier K, Code 37 & Ontspoord kent internationale faam na het geslaagd regisseren van afleveringen uit House of Cards S4, Black Mirror & de Amerikaanse versie van The Bridge. Met The Alienist heeft hij zijn nieuwste paradepaardje te pakken, gezien hij de producent werd van deze TNT-serie en wegens omstandigheden de eerste 3 afleveringen van de TNT-serie op zich nam als regisseur. De serie is gebaseerd op het schrijfwerk van Caleb Carr, een man die het in zijn verleden niet zo op had met fictie en met zijn boek The Alienist zo authentiek mogelijk wilde gaan om de oorsprong van gerechtspsychiatrie bloot te leggen.

 

Met andere woorden, je leest het al. Het concept van dokters die de toerekeningsvatbaarheid van een beschuldigde moeten beoordelen smaakt naar meer in The Alienist, maar is het ook wat? Wel, onze gevoelens zijn gemengd voor verschillende redenen: De schrijvers en regisseurs spelen wat creatief om met de historische accuraatheid van het boek The Alienist en het weinige gevoel voor detail in de achtergrond voelt aan als een verloren kans, maar goed. Dat is niet het grootste probleem. Vooral de structuur en opbouw zitten mis en gedurende de eerste afleveringen zie je ook dat de productie met de legacy van Cary Fukunaga (True Detective) worstelt. Laatst genoemde gaf immers last minute de brui aan deze serie na meningsverschillen met de schrijver van het boek. Acteerprestaties van Daniel Brühl, Dakota Fanning & Luke Evans maken het begin van The Alienist kauwbaar, maar de serie is ten allen tijde verre van een nieuwe Taboo. The Alienist spartelt immers met het idee om een nieuwe commerciële versie te worden van laatstgenoemde FX-serie of een kopie van een andere Britse BBC-serie die wereldberoemd is: Sherlock Holmes. En daarin portretteren ze Evans zeer cliché als de Watson van de hoop, terwijl Daniel Brühl een Duitse versie van Sherlock Holmes moet voorstellen. OK dan? Het is dan ook pas vanaf het einde van de 2de aflevering dat de serie begint te lopen en vanaf het midden dat de serie zijn sterke punten kent. De show gaat en staat immers met het figuur Dr. Laszlo Kreizler door de Duitse Spanjaard Daniel Brühl die we kennen uit Inglourious Basterds, Captain America: Civil War & The Zookeeper’s Wife. Tot slot danst het plot van The Alienist in crescendo met dat van Mindhunter, maar de schizofrenen zoals Jack KesyJosef Altin & Stephen Louis Grush krijgen vanwege hun Gotham-achtige vertoning wel een pakje slaag van Cameron Britton & co.

Besluit: The Alienist lost onze verwachtingen niet in, maar OK. Misschien zijn we te kritisch voor deze TNT-productie, want het is nog altijd stukken beter dan eender welke doordeweekse versie van NCIS & CSI.

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter