1899 recensie op Netflix België

1899 recensie op Netflix België1899 ****

Bedenker: Jantje Friese / Regie: Baran bo Odar (Dark)

Met Andreas Pietschmann, Emily Beecham, Jonas Bloquet, Aneurin Barnard, Miguel Bernardeau, Maciej Musial, Lucas Lynggaard Tønnesen, Rosalie Craig, Clara Rosager, Maria Erwolter, Yann Gael, Mathilde Ollivier, José Pimentão, Isabella Wei, Gabby Wong, Fflyn Edwards, Alexandre Willaume, Anton Lesser,…

Speeltijd: 8 afleveringen / 1 uur per aflevering

Ga kijken als je hield van Lost & Ares.

Het verhaal: 1899 volgt de mysterieuze omstandigheden van de Kerberos, een immigrantenschip die reist van Europa naar New York. De passagiers, allen met verschillende achtergronden en nationaliteiten, worden verenigd door hun hoop en dromen aan de vooravond van een nieuwe eeuw en hun toekomst in het buitenland. Wanneer ze op open zee een 2de schip ontdekken, de Prometheus, dat al maanden vermist was, neemt hun reis echter een onverwachte wending. Wat ze aan boord aantreffen zal hun overtocht naar het beloofde land veranderen in een nachtmerrie-achtig raadsel, waarbij het verleden van elke passagier wordt verbonden door een web van geheimen.

Ons verdict: Wie had dat ooit verwacht, MoviePulpers, dat Netflix sterk afhankelijk ging zijn van Europese content om te vechten tegen Amerikaanse uitdagers zoals Disney met Disney Plus & Warner Bros Discovery met HBO Max dat alleen nog maar met een stevige geldbuidel mensen naar de bioscoop haalt. The Crown, Balle Perdue 2, Athena, FIFA Uncovered, Peaky Blinders, Clark, Im Westen Nichts Neues,… Het zijn de enige Netflix-titels die in filmjaar 2022 boven de 3 1/2 ster haalde van onze MoviePulp.be-redactie en daarbij een aanrader is. Deze week zit er ook iets in voor de Antwerpenaren onder ons, want Jantje Friese & Baran bo Odar komen met hun 2de Netflix-serie genaamd 1899. Na het succesvolle Dark mocht een nieuwe reeks niet achterblijven en het Duitstalige koppel gaat opnieuw de mysterieuze toer op waarin heel wat vluchtelingen hun verleden (proberen) te ontvluchten op een schip naar het Westen. Klinkt zeer Red Star Line, niet waar?

De Europese cast van 1899 op Netflix België

Met een productiebudget van 60 miljoen euro is 1899 nu al de duurste Duitse productie tot op heden en veruit één van de duurste Europese producties aller tijde die enkel The Crown voor moet laten. Dat zie je in de mis-en-scène, production design & special effects die heerlijk kleeft aan de oogleden samen met de symboliek (cfr. Illuminati-geïnspireerde symbolen, analoge technologie als hedendaagse toepassingen, mysterieuze mist,…) die je vanaf het begin tot het einde rond de oren wordt gesmeten om bij te dragen tot het geheimzinnig karakter van de reeks. Als we 1899 moeten vergelijken met iets, dan is het wel het sterke Lost hoewel de makers nog wel wat werk hebben om de karaktertekening van de personages uit te bouwen. De Europese cast met de Duitse Andreas Pietschmann, Britse Emily Beecham, Brusselaar Jonas Bloquet, Welshman Aneurin Barnard, Spanjaard Miguel Bernardeau, de gespierde Pool Maciej Musial, Franse schone Mathilde Ollivier en Deense karakterkoppen zoals Alexandre Willaume, Clara Rosager, Maria Erwolter & Lucas Lynggaard Tønnesen heeft thans zeer veel potentieel en laten wat moois van zichzelf zien op het niveau van War of the Worlds. 1899 is tevens één van die zeldzame Europese series waarin de editing goed zit hoewel een strak geluidseffectje hier en daar de scènes nog net iets beter hadden afwerken. Met 8 afleveringen van een uur rondt 1899 de boel weer strak af tot op het allerlaatste moment zoals het creatieve duo dit ook deed met Dark S1 en misschien ook wel een beetje zoals het Nederlandse Ares. Of moeten we The Matrix of Don’t Worry Darling zeggen?

Kortom, Antwerpenaren, herenig jullie deze week achter het digitale buis van Netflix, want met 1899 geven de makers van Dark een nieuwe dimensie aan verloren geesten op een verdwaald piratenschip.

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter