SHAFT recensie op Netflix België

Shaft recensie op Netflix BelgiëShaft ***

Regie: Tim Story (Fantastic Four 2005, Ride Along)

Met Samuel L. Jackson, Jessie T. Usher, Regina Hall, Alexandra Shipp, Richard Roundtree, Titus Welliver, Method Man, Isaach De Bankolé,…

Speeltijd: 111′

Ga kijken als je hield van Luke Cage, Snakes on a Plane & Superfly.

Het verhaal: JJ Shaft, de zoon van John Shaft, is een data analist bij de FBI met een diploma van MIT op zak en schakelt de hulp van zijn familie in om de moord op zijn beste vriend te onderzoeken.

Ons verdict: Black Culture is reviving, m*thaf*ckers! Van horrorfilms met Get Out, Us & Ma, remakes zoals Superfly & Shaft, meerwaardefilms zoals 12 Years a Slave, Detroit, BlacKkKlansman & Mudbound tot hitseries zoals When They See Us, The Get Down, Luke Cage, Snowfall & Seven Seconds, nog nooit kwamen zwarte mensen zoveel in beeld dankzij Hollywood, maar dat was ooit anders. In die tijden (meer bepaald begin jaren ’70) was er Shaft, de eerste legendarische zwarte actieheld die tot leven kwam dankzij de acteerprestatie van Richard Roundtree. De zogenaamde blaxploitation-vigilantefilm werd geboren of anders gezegd actiefilms waarbij protagonisten met een zwarte huidskleur werden geselecteerd om een nieuw publiek aan te spreken. Het inspireerde zelfs blanke mensen als je terugdenkt aan Starsky & Hutch, maar ook Tarantino inspireerde het om films te maken zoals Jackie Brown & meer recent Django Unchained. Voor de gelegenheid brengt Netflix in samenwerking met Warner Media een nieuwe Shaft-film naar het kleine & grote scherm (in België enkel op stream sadly) met de originele acteurs uit de films.

Shaft recensie op Netflix België

Shaft is van het begin tot het einde een Tim Story-productie: Dat betekent dat je net zoals de Fantastic Four uit 2005 een traditionele story line krijgt met veel teveel (van tijd tot tijd vooral) flauwe mopjes en meer dan behoorlijke special effects. Als kers op de taart krijg je Samuel L. Jackson die meermaals zijn grote mond bovenhaalt zoals in Snakes on a Plane, Pulp Fiction & nog eens Pulp Fiction, zonder effectief legendarisch over te komen. We moeten wel toegeven dat de quote “I’m an equal opportunity ass-whooper” een juweeltje van een punchline is dat ons wel een tijdje zal bijblijven. De politieke correcte garde zal met deze versie van Shaft niet bepaald op 2 oren slapen, wat wij bij MoviePulp.be op zich dan weer kunnen pruimen. De magie van de jonge Shaft gespeeld door Jessie T. Usher blijft wel wat uit, hoewel Richard Roundtree als Shaft Sr. weer heerlijk zichzelf is in deze versie van Shaft. Met zijn speelduur van bijna 2 uur kan je al wel raden dat de ideale structuur & opbouw ver zoek is, maar de vibe van SHAFT doet dan weer wat het moet om je tot the Grand Finale te brengen. De legendarische muziek van Shaft waarvoor gewezen componist Isaac Hayes in 1972 een Oscar kreeg schittert tot slot in de volle zon met deze inmiddels 3de Shaft-film.

Kortom, millenials vs. babyboomers in deze 2019 versie van Shaft. Niet sterk genoeg voor op het grote scherm, maar wel genoeg swag om je waardig te laten bingen voor een weekend. Pik het mee op Netflix!

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter