Franchise: Le Fidele

Belgische films doen het opnieuw minder goed in 2017

2016 was geen goede jaar voor de Vlaamse film en 2017 ziet er niet veel beter uit volgens officiële bronnen (Cinedata, FCB en VFDB). De Belgische films doen het ook dit jaar minder goed met een daling van -10.5% naar 1.7 miljoen bezoekers ondanks de stijging in Belgische releases. Er werden nl. 45 Belgische releases geteld in 2017 tegenover 36 in 2017. Grootste Belgische films van het jaar 2017 zijn hoodfzakelijk Vlaams en waren FC De Kampioenen 3: Forever (309.692 bezoekers), Big Foot Junior (212.633 bezoekers), Het Tweede Gelaat (206.933 bezoekers), Le Fidèle (134.961 bezoekers) & Helden Boven Alles (107.972 bezoekers). Het algemene bioscoopbezoek ging erop vooruit met een licht stijging van +0.76% om neer te komen op zo’n 19,5 miljoen bezoekers in 2017. Deze cijfers heeft het grotendeels te danken aan de investeringen die bioscoopuitbaters (lees Kinepolis met IMAX & 4DX) maken in hun zalen. De Belg kocht een bioscoopticket aan een gemiddelde prijs van 8.23 euro en ging gemiddeld bijna 2 keer naar de bioscoop in 2017.

Lees verder Belgische films doen het opnieuw minder goed in 2017

Le Fidèle haalt Oscar-selectie niet

De racewagens uit Le Fidele of the Racer and the Jailbird

Slecht nieuws voor ons klein landje: Michaël R. Roskam‘s Le Fidèle is niet geselecteerd voor een Oscar. De hoofdzakelijk Frans gesproken film die rond oktober van dit jaar verscheen in Belgische bioscoopzalen werd door België ingezonden om deel te nemen aan de selectie van Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film, maar Deadline.com rapporteerde dat hij er niet bij zal zijn. Le Fidèle was in het algemeen geen groot succes: in Frankrijk opende de film pover en ook in België breekt het geen potten tegenover zijn voorganger Rundskop (voorlopig net boven het miljoen euro omzet). Hopelijk ontmoedigt het een regisseur zoals Roskam niet om meer films te maken, want hoewel we op onze honger zaten bij Le Fidèle, is het nog altijd een grote stap voorwaarts tegenover pakweg een K3 of FC De Kampioenen.

Lees verder Le Fidèle haalt Oscar-selectie niet


Le Fidèle opent pover in Frankrijk

Le Fidèle opent pover in Frankrijk

Afgelopen week werd de nieuwste Vlaamse film (die hoofdzakelijk Franse conversaties bevat, maar goed) Le Fidèle met veel lawaai gelanceerd in Frankrijk, maar het was een start in mineur. In zijn openingsweek haalde hij volgens cijfers van comScore 214.601 euro op in zijn 1ste week en hoewel de cijfers van comScore alles behalve 100% accuraat zijn, onderpresteert het in het immense Frankrijk tegenover het kleine België in zijn openingsweek. Ter herinnering, in België behaalde Le Fidèle een openingsresultaat van 236.102 euro. Le Fidèle doet het wel zo’n 17% beter dan Roskam’s Rundskop, maar 3-4 keer minder dan internationale films met Matthias Schoenmakers zoals Suite Française & The Danish Girl. Maar te zwijgen over De Rouille et d’os met Marion Cotillard die maar liefst 14,64 miljoen dollar opbracht in 2012 aan de Franse box office. Waarom Le Fidèle het niet zo goed doet in Frankrijk is niet echt duidelijk, maar de mix tussen het Frans & het Nederlands samen met het missen van Cannes dit jaar zal de film van Michaël R. Roskam geen goed hebben gedaan. Winnaar aan de Franse box office voorbije week was Thor: Ragnarok met maar liefst 4,64 miljoen euro in zijn 2de week gevolgd door Franse films Épouse moi mon pote, Au revoir La-Haut & le Sens de la Fête, beste nieuwkomer was Jigsaw met een openingsresultaat van 1,96 miljoen euro.


Le Fidèle gaat voor een Oscar

Le Fidèle gaat voor een Oscar

België zendt Michael R. Roskam’s Le Fidèle of Racer and the Jailbird naar de Oscars 2018. Het VAF en Belgische Jury met Dan Cukier (Universciné), André Joassin (Cinematek), Isabelle Molhant (Casa Kafka), Jos Van den Bergh (Cinema Zuid), Catherine Wilmes (VRT) & Maud Van de Velde (20th Century Fox) kiezen daarom voor een 2de keer voor het Vlaams talent na Rundskop. Het belooft geen gemakkelijke strijd te worden, want de Oscar voor Beste Buitenlandse film is felbegeerd over de hele wereld en momenteel is A Seperation de topfavoriet. De film met Matthias Schoenaerts en Adele Exarchopoulis is zeer populair op filmfestivals met Toronto & Venetië die reeds op het programma staan.


Le Fidèle trailer door Michaël R. Roskam

De racewagens uit Le Fidèle trailer of the Racer and the Jailbird trailer

Grote verontwaardiging bij de Vlaamse delegatie in Cannes: De Vlaamse sterregisseur Michaël R. Roskam zou de eerste Le Fidèle trailer niet klaar kunnen krijgen voor het beroemde internationale filmfestival. De man achter The Drop & Rundskop had zijn tijd nodig om een afgewerkte trailer voor zijn nieuwste film Le Fidèle klaar te krijgen met alle gevolgen van dien. Maar geen nood! Jullie krijgen Le Fidèle trailer door Michaël R. Roskam gewoon te zien op jullie favoriete filmblog MoviePulp.be. Als dat geen goed nieuws is? Met namen zoals Matthias Schoenaerts (De rouille et d’os, Far from the Madding Crowd, Suite Française) en Adèle Exarchopoulos (La vie d’Adèle, The Last Face) mikt Roskam op een meer Europees publiek als je begrijpt wat ik bedoel. Maar met de Engelse titel Racer and the Jailbird liet de beroemde Vlaamse regisseur de poorten open voor een Amerikaanse release die gelukkig door filmdistributeur Neon werd opgepikt tijdens het filmfestival in Berlijn. Met een scenario door de schrijvers achter Dheepan & De rouille et d’Os weten we sowieso dat onze Zuiderburen alleszins interesse zullen hebben in Le Fidèle. De eerste Le Fidèle trailer, de 3de langspeelfilm door de Limburger Michaël R. Roskam met o.m. de Vlaamse cinematograaf achter The Drop, Triple 9 & The Loft uit Brabant Nicolas Karakatsanis, over een romance tussen een beloftevolle autopilote en ne loesjen type uit het Brusselse gangstermilieu kan je onderaan bekijken. Noteer alvast 4 oktober 2017 als Belgische release date voor Le Fidèle. Geniet van deze voortreffelijke Le Fidèle trailer door Michaël R. Roskam!

Lees verder Le Fidèle trailer door Michaël R. Roskam