Dopesick S1 recensie op Star van Disney Plus België

Dopesick S1 recensie op Star van Disney Plus BelgiëDopesick S1 **** 1/2

Bedenker: Danny Strong (Empire, Billions)

Met Michael Keaton, Peter Sarsgaard, Rosario Dawson, Michael Stuhlbarg, Will Poulter, John Hoogenakker, Kaitlyn Dever, Phillipa Soo, Jake McDorman,…

Speeltijd: 8 afleveringen / 1 uur per aflevering

Ga kijken als je hield van Dark Waters, Side Effects, Minamata & Red Sandra.

Het verhaal: Dopesick onderzoekt hoe één bedrijf de grootste drugsepidemie in de Amerikaanse geschiedenis veroorzaakte. De serie neemt kijkers mee naar het epicentrum van Amerika’s strijd tegen de verslaving aan opiaten, van de directiekamers van Big Pharma, naar een noodlijdende mijnbouwgemeenschap in Virginia, tot aan de wandelgangen van de DEA. Tegen alle verwachtingen in zullen er helden opstaan in een intense en spannende strijd tegen de lafhartige corporaties en hun bondgenoten die achter deze nationale crisis zitten.

Rosario Dawson in Dopesick S1 recensie op Star van Disney Plus België

Ons verdict: Met de lancering van Star op Disney Plus is de fusie tussen The Walt Disney Company & 20th Century Fox in de plooi gevallen. Het is duidelijk dat het Huis van de Muis zich wil richten op zijn oh zo geliefde franchises (of het uitbouwen ervan) en zoals steeds familievriendelijke content, terwijl het zich met de nieuw aangekochte labels van 20th Century Studios, Searchlight & co gaat richten op volwassen & award winning content om op alle vlakken met zowel Netflix als HBO te concurreren in de huidige streamingoorlog. FX & Hulu moeten zich aansluiten bij deze kant van de fusie, maar tot op heden hebben we daar niet al teveel van gezien op Disney Plus met flauwe tot doordeweekse series zoals Black Narcissus, Big Sky, Love Victor, High Fidelty, M.O.D.O.K.A Teacher & Only Murders in the Building (zelfs Nine Perfect Strangers sloeg tegen op Amazon Prime Video). Al een geluk brengt Empire- & Billions-bedenker Danny Strong daar verandering in met het controversiële Dopesick.

De Sacklers in Dopesick S1 recensie op Star van Disney Plus België

Dopesick is een unieke serie geïnspireerd op de bestseller van Beth Macy over Oxycontin, Oxycodon of kortweg Oxy, één van de tot hiertoe nog legale pijnstillers naast Vicodin (hydrocodon), Fentanyl & Tramadol die de zogenaamde Opioïdencrisis in de Verenigde Staten inluidde sinds de jaren 2010. Met Michael Keaton, Rosario Dawson, Will Poulter, Peter Sarsgaard & Kaitlyn Dever ontbreekt het niet aan talent in Dopesick, maar het is toch vooral Michael Stuhlbarg die de rol van zijn leven speelt als Richard Sackler. Wat een werk van de Dopesick cast! Met een cinematografie van Checco Varese (IT Chapter 2) houdt Star zijn belofte om een noemenswaardige tot bijna legendarische serie te brengen op stream. Dopesick heeft doorheen zijn hele reeks in de lijn van Worth een stabiele editing, maar het verhaal bouwt mooi op ondanks zijn ingewikkelde maar tegelijkertijd toegankelijke wisselwerking van flashbacks & flackforwards. De editing is dan ook verrassend vernieuwd in onze ogen wat we in de initiële afleveringen misschien niet zo zeer zagen. Tot slot is het einde heerlijk bittersweet te noemen. Of moeten we het eigenlijk vooral tragisch noemen?

Kortom, Dopesick is net zoals Red Sandra straffe kost met als hoofdpunt een wereldwijd Big Pharma-complot rond opioïden & in indirecte zin THC. Eén van de beste series uit filmjaar 2021. Nu in zijn totaliteit te streamen op Star van Disney Plus België!

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter