Barbie film logo op iTunes

Barbie filmrecensie op iTunes

Barbie recensie op iTunesBarbie **** 1/2

Regie: Greta Gerwig (Lady Bird, Little Women)

Met Margot Robbie, Ryan Gosling, Emma MacKay, Simu Liu, Will Ferrell, Michael Cera, Kate McKinnon, Kingsley Ben-Adir, Ritu Arya, Alexandra Shipp, Ncuti Gatwa, Connor Swindells, Ariana Greenblattn, Dua Lipa,…

Speeltijd: 114′

Ga kijken als je hield van White Noise.

Het verhaal: Welkom in BarbieLand, heb je je rollerblades meegenomen? Wonen in BarbieLand is een perfect wezen zijn op een perfecte plek, tenzij je een volledige existentiële crisis hebt. Of je bent een Ken…

Ons verdict: MoviePulpsters, ik hoor je terecht denken: Waarom is de wereld der film & cinema altijd zo mannelijk? Dwepen met The Godfather all the time of Breaking Bad. Of wat dacht je van Top Gun Maverick, Matrix, Star Wars, Indiana Jones,… Zowat niemand neemt het op voor films zoals Dirty Dancing, Stepmom of Pretty Woman. En dat zijn bovendien nog geen films gemaakt door vrouwen voor vrouwen. Maar te zwijgen over films of series met/door vrouwen die de mist in gaan zoals Sex and the City, terwijl de zoveelste Transformers of Godzilla maar mag blijven knallen in bioscopen.

Nu, het laatste decennium is er echt wel plaats voor waardige films door vrouwen. Ik denk maar aan Lorene Scafaria met HustlersLaure de Clermont-Tonnerre met The Mustang & Coralie Fargeat met Revenge, maar aan de top van deze lijst staat in onze ogen al een tijdje Amerikaanse regisseuse Greta Gerwin. Met haar films Lady Bird & Little Women was ze terecht al meermaals een deel van de Oscar-race, weliswaar een regietalent opnieuw zonder beeldje tot op heden. Onterecht wordt ze enkel maar gezien als de vrouw van Noah Baumbach (Marriage Story & White Noise), terwijl haar stijl zo uniek is. Ik zie haar nu (dik terecht) in zichzelf lachen met een wereldwijde omzet van 1,40 miljard dollar and counting.

Wat maakt regisseuse Greta Gerwin zo sterk? Wel, neem nu de nieuwste Barbie-film. Sure, we kunnen verafgoden hoe sterk de film wel is om filosofisch gedachtegoed zoals existentialisme te introduceren in een verhaal rond een (hetzij wel iconisch) stuk speelgoed. Of hoe divers de cast met een meesterlijke Margot Robbie & Ryan Gosling wel is tussen de zee van verschillende Barbies & Kens. Of hoe maatschappelijk kritisch de nieuwe Barbie-film wel is tegenover de positie van de geëmancipeerde moderne vrouw getormenteerd door social media, het patriarchaat & haar biologische zijn. Of hoe zowat de helft van de film metafictie is en een hele referentie naar 2001 A Space Odyssey, The Matrix of Alice in Wonderland. Maar ze heeft letterlijk maar 10 minuten nodig om aan ons haar ware kunde te tonen: Dat zijn 2 scènes in het midden en het einde van een knotsgekke blockbuster vol satire & humor waarmee ze moeiteloos een gevoelige snaar raakt door simpelweg het tonen van wat liefdevolle beelden van een familie met haar kinderen. Chapeau, Greta, petje af. En dan hebben we het nog niet over het camerawerk gehad, want de iconische kleren, spetterende ensembles & eclectische achtergronden worden je letterlijk gedurende bijna 2 uur film om de oren gesmeten om een ware ode te brengen aan het speelgoed dat al sinds de jaren ’60 meisjes bezig houdt om het beste uit zichzelf te halen op creatief vlak.

Kortom, Barbie heeft het zo extra gedaan dat de status van Greta Gerwig er staat als een paal boven water in Hollywood. Stream dit stukje Oscar-materiaal nu op iTunes & konsoorten!

 

Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter