Het grote MoviePulp filmjaaroverzicht 2016

The RevenantHateful EightDeadpoolRogue One

Als 2015 het jaar was waarin televisie-series bioscoopfilms een uppercut gaven, dan zal 2016 door het leven gaan als het filmjaar waarin de Belgische cinema knock-out ging. Hoewel de oogst van films beter was dan 2015 met een degelijk voorjaar waarin The Revenant & Deadpool schitterden in Belgische bioscoopzalen en Rogue One & Arrival de eer redde van het najaar, daalde de jaaropbrengst van de top 10 aan de Belgische box office met zo’n 30%. Door de vele slechte voorbeelden zoals Ninja Turtles 2: Out of the Shadows, Alice Through the Looking Glass, Ben-Hur en teleurstellingen zoals Doctor Strange, Batman vs. Superman & Suicide Squad en het effect van de terreuraanslagen door IS wist het zichzelf niet uit de sloot te halen. Laat staan dat het kon tippen aan kwalitatieve hitseries zoals Mr. Robot, Tyrant S2, Game of Thrones S6, Westworld & Marco Polo S2. Desalniettemin gaan we zoals ieder jaar moedig voort met ons jaaroverzicht waarin onze redactieleden hun topfilms en flops van het jaar op een rij zetten. Zoals altijd zijn reacties en aanvullingen welkom. Een overzicht van 2016:

KENNETH

In wat verre van een grand cru filmjaar was -een understatement- en ondergetekende nog een aantal potentiële toppers van de afgelopen 2-3 maanden achterstaat, heb ik toch onderstaande lijstjes weten te puren.

1. The Hateful Eight: Omwille van de té lange speelduur zeker niet het strafste dat Tarantino ooit op pellicule gebrand heeft, maar desondanks heb ik in 2016 géén betere cinema gezien. Met een cast om duimen en vingers af te likken, en een bloederige finale shoot-out voor de eeuwigheid.
2. The Nice Guys: Vintage Shane Black met een plot dat complexer is dan het lijkt, vol memorable one-liners en het geweldige duo Russell Crowe en Ryan Gosling. Zonder meer de meest entertainende prent van 2016.
3. London Has Fallen: Haalt niet het niveau van z’n voorganger maar wel een vinnige, heerlijke rechttoe-rechtaan actieknaller van de soort waarvan er sinds de eeuwwisseling véél te weinig gemaakt worden.
4. Deadpool: Zwartkomische kijk op het uitgemolken superheldengenre met Ryan Reynolds in de rol van z’n leven die redelijk onverwacht een box-office succes werd.
5. Blood Father: Samen met Hacksaw Ridge (die ik -schande- nog niet gezien heb, red.) allicht dé comeback van Mel Gibson als wraakzuchtige vader in een stevige actiethriller die in minder dan 90 minuten meer biedt dan vele 10x duurderde blockbusters.
6. Eye in the Sky: Hoogst intelligente, realistische maar ook satirische kijk op oorlogsvoeren in de 21ste eeuw met een fantastische Helen Mirren en de schiellijk overleden Alan Rickman in z’n laatste schermrol.
7. The Revenant: Inhoudelijk te mager beestje om de bijna drie uur lange speelduur te verantwoorden maar wel een staaltje cinematografisch bravado met een intense Leonardo DiCaprio en Tom Hardy.
8. Spotlight: De Oscarwinnaar van 2016 mag dan visueel ogen als een BBC-documentaire, van de vlammende boodschap en de schare topacteurs valt niets af te dingen.
9. The Jungle Book: Wellicht dé verrassing van het jaar: technisch verbluffende en emotioneel rijke remake van de Disney klassieker die bij momenten zelfs The Lion King naar de troon steekt.
10. Hell or High Water: Oerklassieke southern noir vol karakterkoppen, een vernuftig scenario en een paar shoot-outs die leentjebuur speelden bij grootmeester Sam Peckinpah.

Konden me ook bovengemiddeld bekoren: Barbershop: The Next Cut, Deepwater Horizon, Everybody Wants Some, Hard Target 2, Mechanic: Resurrection, Never Back Down Never Surrender, Our Kind of Traitor, Snowden, The Magnificent Seven, The Shallows, War Dogs

Batman vs. Superman Who Will Win banner?

Zoals vanouds misschien niet allemaal de grooste stinkers van het jaar (Dirty Grandpa iemand?) -die heb ik hopelijk gemist- maar wel de meest teleurstellende in alfabetische volgorde:

 • Batman v Superman: Suicide Squad was al een kleine stap vooruit maar tot op heden blijft het DC universe verre van een waardige tegenstander voor Marvel. Ook deze ‘clash’ van Superman en Batman was slaapverwekkend saai. Misschien dat Wonder Woman hier eindelijk verandering in weet te brengen?
 • Cell: Onthutsend slechte Stephen King verfilming die zelfs de M. Night Shyamalan stinker The Happening van de troon stoot als belachelijke high concept horror. Een nieuw dieptepunt in de carrières van John Cusack en Samuel L. Jackson.
 • Gods of Egypt: Aan welke pillen de Hollywood executive zaten toen deze groen licht kreeg, zullen we nooit weten, feit is dat dit zelden overtroffen campfest vol barslechte CGI zelfs niet entertainend genoeg is om als guilty pleasure dienst te doen.
 • Hail, Caesar!: Lang niet alles wat de Coen brothers aanraken, verandert in goud – getuige deze inspiratieloze en makke inkijk in het Hollywood van de jaren ’50 waarin een aantal sterren zich onsterfelijk belachelijk maken. Next!
 • Misconduct: Pakweg 20 jaar geleden zou een film met Al Pacino én Anthony Hopkins op de affiche bijna zeker een klassieker hebben opgeleverd. In de plaats kregen we een pretentieuze en duffe pseudo-erotische thriller die enkel thuishoort in de late avond op Vitaya. Doodzonde!

TOP 5 series:

De eerlijkheid gebiedt me te bekennen dat er nog heel wat veelbelovend staat te ‘blinken’ in mijn lijst op Netflix (en Amazon Prime) zoals Fauda, Stranger Things, The Man in the High Castle, Bosch of alle Marvel-reeksen. Dat gezegd zijnde hieronder de 5 reeksen die me het meest konden bekoren in 2016.

1) Game of Thrones S06 (te bekijken via HBO, Telenet Play More, Q2, DVD/Blu-Ray)

Het strafste seizoen sinds het eerste, waarin elke aflevering eindigde op een cliffhanger van formaat en de twee laatste afleveringen zowal qua spektakel (“Battle of the Bastards”) als suspense (“Cersei’s revenge”) voor geen enkele bioscoopfilm sinds de eeuwwisseling moeten onderdoen.

2) Shameless S06 & S07 (te bekijken via Showtime, (import) DVD/Blu-Ray en web)

Even leek het er op of de meest onderschatte serie van het decennium werd afgevoerd na 7 fantastische seizoenen vol politiek incorrecte ongein en verre van verdoken maatschappij kritiek. Maar juich mede Shameless fanaten: het wordt alsnog verlengd.

3) Veep S05 (te bekijken via HBO, Telenet Play More, DVD/Blu-Ray)

De 16 deed dit najaar een moedige poging, maar voor politieke satire op het scherpst van de snee moest je ook dit jaar weer bij Selena Meyers zijn, dé comeback van Seinfeld-legende Julia Louis-Dreyfus.

4) American Crime Story: The People v. O.J. Simpson (te bekijken via FX, Q2, DVD/Blu-Ray)

Magistrale hervertelling van de waargebeurde en nog steeds onthutsende rechtzaak tegen O.J. Simpson tjokvol klasbakken in de cast.

5) Banshee S04 (te bekijken via Cinemax, Telenet Play More, ACHT/CAZ, DVD/Blu-Ray)

Finale seizoen van die andere onderschatte reeks van de laatste 5 jaar met alweer fantastisch acteerwerk én staalhard geweld.

Ook van genoten (in willekeurige volgorde): The Night Off, The Crown S01, Narcos S02, Empire S03, Mr. Robot, Shades of Blue S01, Callboys, Brooklyn Nine-Nine, Marseille, Designated Survivor en de doorstart van Clarkson en co in The Grand Tour op Amazon Prime.

 

STEVEN

Coming soon…

 

DAX

 1. The Revenant: Een post-modern cowboy & indianenverhaal van een verbluffende kwaliteit zoals enkel Oscar-winnaars als Leonardo DiCaprio & Alejandro González Iñárritu het kunnen brengen.
 2. Arrival: Canadese Denis Villeneuve heeft zijn eerste science fiction klassieker te pakken met een mooie en intelligent filmverhaal vol verwijzingen en een kijk van een prestatie door Amy Adams.
 3. Deadpool: Een vernieuwende kijk op het comic book-genre sinds The Dark Knight-films van Christopher Nolan & Watchmen van Zack Snyder.
 4. Hacksaw Ridge: Een heroïsch oorlogsverhaal vol vrede door Mel Gibson.
 5. Rogue One: Gareth Edwards’ reële kijk op de rebellie uit het Star Wars-universum
 6. Hardcore Henry: Een vernieuwend concept in een brutaal bloederige verpakking. Got to hand it to the Russians.
 7. Assassin’s Creed: De eerste geslaagde verfilming van een game dankzij de geweldige trinity Michael Fassbender, Marion Cotillard & Justin Kurzel.
 8. Captain America: Civil War: The Avengers-film waar we allemaal op zaten te wachten met een schitterende Chris Evans als Captain America & Tom Holland als de nieuwe Spider-Man.
 9. Hell or High Water: Volgens vele vakpers, één van de films van het jaar. Wederom een nieuwe western in een modern verhaal.
 10. Sausage Party: De vunzigste animatiefilm aller tijde.

Hebben we ook van genoten: Star Trek Beyond, The Danish Girl, Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children, The Siege of Jadotville, Race, Money Monster & Fantastic Beasts and Where to Find Them (dit laatste had ik nooit verwacht te schrijven).

FLOPS

TOP 5 series:

Westworld wit wallpaper

Ondertekende heeft heel wat series achter de kiezen in 2016, vooral van de Netflix België-stal, maar ook wisten we op het nimmertje Amazon Prime Video te testen en natuurlijk konden we het niet laten om bepaalde DVD’s in huis te halen zoals deze van Mr. Robot. Hierbij het televisieserie-overzicht van Dax:

1) Westworld S1 (te bekijken via HBO, Telenet Play More)

Jonathan Nolan, J.J. Abrams & Lisa Joy Nolan bliezen ons voorbij met dit eerste indrukwekkende seizoen van Westworld. Van orgieën tot en met bloederige scènes en blote tepels in haarscherpe kwaliteit liet deze serie een grote voetdruk na. Geweldig acteerwerk van bovendien Anthony Hopkins, Jeffrey Wright, Thandie Newton & Evan Rachel Wood.

2) Tyrant S2 (te bekijken via Netflix België, (import) DVD/Blu-Ray)

Deze sublieme televisieserie rond de vertroebelde problematiek in het Midden-Oosten wist me danig te bekoren met het indrukwekkende 2de seizoen dat House of Cards volledig wegblies dit jaar (wat een mager seizoen vorig jaar en dit jaar). Tyrant S2 op nummer 2!

3) Game of Thrones S06 (te bekijken via HBO, Telenet Play More, Q2, DVD/Blu-Ray)

In mijn persoonlijk opinie was dit 6de seizoen van Game of Thrones iets minder als zijn voorganger, maar de hele marketing wist mij voor het eerst te overtuigen om de serie volledig uit te zien. Ongetwijfeld is dit duurste seizoen het meest spectaculaire met als catalysis het geweldige Bastle of the Bastards.

4) Mr. Robot S1 (te bekijken via Amazon Prime Video, Q2/RTBF, DVD/Blu-Ray)

Acteur Rami Malek haalde heel wat prijzen op voor zijn rol in Mr. Robot en na het kijken van het eerste seizoen waren we serieus onder de indruk van het donker moody thema rond de hacker anti-held. Absolute aanrader die hopelijk het niveau kan aanhouden met seizoen 2.

5) Marco Polo S2 (te bekijken via Netflix België, DVD/Blu-Ray)

Spijtig genoeg het laatste seizoen van deze geweldige Netflix-serie met indrukwekkende landschappen, vechtscènes en uiteraard acteurprestaties door Benedict Wong, Lorenzo Richelmy, Rick Yune & Michelle Yeoh.

Ook van genoten: Stranger Things S1, The Man in the High Castle S1, DareDevil S2, Bloodline S2 & The Crown S1.


Word een deel van de MoviePulp-community. Registreer en laat een commentaar achter