Franchise: Ensors

Ensors 2023: Dit zijn de winnaars

MoviePulpers, regisseur Jonas Govaerts lachte er reeds mee op social media, maar zoals verwacht, was Close de hightlight van de avond op de Ensors 2023. Het pikte 6 prestigieuze Ensors op voor o.m. Beste Film, Beste Regie, Beste Acteur/Actrice & Beste Cinematografie, maar Zillion haalde toch mooi 5 awards op waaronder Beste Montage, Beste Art Direction, Beste Kostuums & een Ensor voor Matteo Simoni. Het won ook de Box Office Award. Bij de series ging Roomies lopen met alle glorie in plaats van Billie vs. Benjamin die toch 1 award ophaalde. Maaike Cafmeyer won Beste Acteur/Actrice in de categorie Fictie/Serie. Een overzicht van de winnaars van de Ensors 2023 zie je onderaan.

Lees verder Ensors 2023: Dit zijn de winnaars

Ensors 2023: Dit zijn de genomineerden

MoviePulpers, het lijkt een face-off van jawelste te worden op de Ensors 2023, want kiezen tussen Close of Zillion is zoals kiezen tussen pest en cholera. En dat moet 14 keer gebeuren, want zoveel nominaties haalde beide films van de ochtend op voor Rebel & H4Z4RD. Onder de series gaat de strijd tussen Roomies, Billie vs Benjamin, Nonkels & Geldwolven, waarmee Streamz dus zijn waarde bevestigt in de markt. Opvallende afwezige was De Acht Bergen van Felix Van Groeningen & Charlotte Vandermeersch die volgens ons niet in de competitie opgenomen voor een reden. Een overzicht van de genomineerden voor de Ensors 2023 vind je onderaan.

Lees verder Ensors 2023: Dit zijn de genomineerden


Ensors 2022: Dit zijn de genomineerden

Ondanks de storm van chaos & onzekerheid die de Belgische bioscoopsector om zich heen kreeg, bleef één doel overeind staan: ook in 2022 zullen Vlaamse televisie & filmproducties een award kunnen ontvangen met de Ensors! Tot en met 30 januari 2022 stemmen de 1.400 leden van de Ensor Academie om de winnaars van De Ensors 2022 te bepalen, de enige echte Vlaamse filmprijzen. In poleposition zitten daarbij Dealer, Beau Séjour S2, F*** You Very, Very Much, Cool Abdoul, Grond, Red Light, Ferry, La Civil, Undercover S3, Mijn vader is een saucisse & Deja-Vu.

Lees verder Ensors 2022: Dit zijn de genomineerden


Geen beste acteur of actrice meer op de Vlaamse Ensors

Groot nieuws voor de filmindustrie, want na de Gouden Kalveren worden ook de Ensors genderneutraal. Dat betekent dat zowel acteurs als actrices zullen meedingen voor dezelfde prijs. Voorzitter Michaël Pas rechtvaardigt de beslissing aan de redactie van VRT NWS, omdat acteren een kunstvorm is en geen sportdiscipline en opdeling in geslacht niet meer van deze tijd is.

Lees verder Geen beste acteur of actrice meer op de Vlaamse EnsorsEnsors 2020: Dit zijn de winnaars

MoviePulpers, geen Filmfestival Oostende dit jaar vanwege corona, maar de Ensors gingen wel op een coronaproof-manier door, dus zijn er winnaars en die werden net aangekondigd op Canvas. Grote winnaar is De Patrick (7 awards), maar er zijn ook prijzen voor Yummy, All of Us & Cleo. Bij de series is De Twaalf (7 awards) verrassend de grote overwinnaar in plaats van Bende van Jan de Lichte.

Lees verder Ensors 2020: Dit zijn de winnaars

Dit zijn de genomineerden voor de Ensors 2020

MoviePulpers, zoals jullie weten, is er geen Filmfestival Oostende dit jaar vanwege corona, maar de Ensors gaan wel op een coronaproof-manier door, dus zijn er genomineerden en dit werden zonet gelanceerd. Opvallende kanshebbers zijn De Patrick (13 nominaties) van Tim Mielants & All of Us (8 nominaties) van Willem Wallyn. Ook Cleo pakte 5 nominaties. Bij series is de VRT in zijn nopjes met nominaties voor Undercover S2, De Twaalf & Albatros, maar ook nominaties voor Bende van Jan de Lichte ontbreekt niet. 

Lees verder Dit zijn de genomineerden voor de Ensors 2020

En de winnaars van de Ensors 2019 zijn …

Dit zijn de winnaars van de Ensors 2019

Cinefielen & liefhebbers van de Vlaamse film & tv-fictie, de winnaars van de Ensors 2019 zijn bekend. Het begint inmiddels als een gebroken plaat te klinken, maar Girl van Lukas Dhont pikte vannacht 8 Ensors mee voor Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario, Beste D.O.P., Beste Montage, Beste Muziek & Beste Production Design. Victor Polster won award voor Beste Acteur, terwijl Ruth Beeckmans Beste Actrice won met Trio. Bij de televisieseries ging De Dag aan de haal met 3 awards (Beste TV-serie, Beste TV-scenario door Julie Mahieu en Jonas Geirnaert & Beste Regie door Gilles Coulier & Dries Vos), terwijl Studio Tarara de Ensors won voor Beste Acteur (Peter Van den Begin) & Beste Actrice (Janne Desmet). Niet Schieten kreeg tot slot prijs voor Beste Box Office & de publieksprijs door Telenet. De volledige lijst van winnaar voor de Ensors 2019 kan je onderaan bekijken.

Lees verder En de winnaars van de Ensors 2019 zijn …Dit zijn de nominaties van de Ensors 2019

Dit zijn de nominaties van de Ensors 2019

Van de ochtend maakten de winnaars van vorig jaar, regisseur Michaël R. Roskam (Beste Film voor Le fidèle) en scenariste Malin Sarah – Gozin (Beste TV – serie voor Tabula Rasa) de nominaties voor de Ensors 2019 bekend. Iedereen kon online live de aankondiging volgen. Nu kan er tot begin september gestemd worden op de uiteindelijke winnaars, die op zaterdag 14 september feestelijk onthuld worden in het Kursaal van Oostende, op de laatste dag van Filmfestival Oostende. Girl van Lukas Dhont en Niet Schieten van Stijn Coninx leiden de lijst met elk 9 nominaties, gevolgd door Hellhole van Bas Devos (8 nominaties). Er zijn ook nominaties voor Trio, Engel, Urbanus: De Vuilnisheld, Corgi, Maya en de Honingspelen & Nachtwacht: de Poort der Zielen. Bij de televisieseries gaan de meeste stemmen naar Studio Tarara met 8 nominaties & De Dag met 7 nominaties, maar het wordt een bittere strijd met nominaties voor andere Vlaamse series zoals Undercover, Over Water, Gent West & 13 Geboden. De volledige lijst van genomineerden voor de Ensors 2019 kan je onderaan bekijken.

Lees verder Dit zijn de nominaties van de Ensors 2019


En de winnaars van de Ensors 2018 zijn …

Dit zijn de winnaars van de Ensors 2018

Le Fidèle & Tabula Rasa zijn de grote winnaars van de Ensors 2018. De Ensors op het Filmfestival van Oostende, hét festival in Vlaanderen dat het Vlaams talent viert, werd georganiseerd op zaterdag 15 september 2018 en staat bekend als de Vlaamse Filmprijzen in België. De jury onder leiding van Kristof Hoornaert bekroonde de 3de langspeelfilm van Michael R. Roskam met 6 Ensors, terwijl Tabula Rasa 5 Ensors won als televisieserie. Andere prijzen gingen naar Zagros, Cargo & Façades. Patser ging met de publieksprijs lopen. De volledige lijst kan je onderaan terugvinden.

Lees verder En de winnaars van de Ensors 2018 zijn …


Dit zijn de genomineerden voor de Ensors 2018

Dit zijn de genomineerden voor de Ensors 2018

Vandaag werden door presentatrice Francesca Vanthielen de nominaties voor de Ensors 2018 bekend gemaakt. De Ensors staan al jaren bekend als de Vlaamse Oscars die lokale producties, cast- & crewleden een duwtje in de rug willen geven. Grote kanshebbers dit jaar zijn Cargo (10), Façades (9), Le Fidèle (9) & Patser (6). Nieuw is dat er dit jaar ook prijzen gaan naar Vlaamse televisiereeksen: Beste TV-reeks, Beste Scenario, Beste Regie, Beste Acteur en Beste Actrice. Het mag dan ook niet verrassen dat Tabula Rasa (9) een heleboel nominaties in de wacht sleepte. Naast ondergenoemde nominaties zijn er ook nog de categorieën Beste kortfilm, Ensor voor Beste Debuut en Beste Internationale Doorbraak. De uiteindelijke winnaars worden tijdens het feestelijke Gala van de Ensors op zaterdag 15 september in het Kursaal van Oostende onthuld in aanwezigheid van de hele Vlaamse filmindustrie. Dit zijn de nominaties voor de Ensors 2018 op Filmfestival van Oostende:

Lees verder Dit zijn de genomineerden voor de Ensors 2018En de winnaars van de Ensors 2017 zijn …

Dit zijn de genomineerden voor de Ensors 2017

Home is de grote overwinnaar van de Ensors 2017. De Ensors van het Filmfestival van Oostende, FFO is hét festival in Vlaanderen dat het Vlaams talent viert en zijn gekend als de Vlaamse Filmprijzen in Belgi?. De jury onder leiding van voorzitter Caroline Pauwels (rector VUB) gaven grote winnaar Home de 6 belangrijkste Ensors voor Beste Film, Beste Regisseur, Beste Acteur en Beste Actrice gevolgd door Le Ciel Flamand & King of the Belgians. Wij zijn verheugd dat Brimstone prijs kreeg voor Beste coproductie met Nederland en De Premier kreeg een Ensor voor Beste Makeup. Een overzicht van de winnaars onderaan.

Lees verder En de winnaars van de Ensors 2017 zijn …


Dit zijn de genomineerden voor de Ensors 2017

Dit zijn de genomineerden voor de Ensors 2017

De lijst van genomineerden voor de Ensors 2017 is bekend. Voor wie niet bekend is met de Ensors van het Filmfestival van Oostende, FFO is hét festival in Vlaanderen dat het Vlaams talent viert. Hoogtepunt van dit festival is ongetwijfeld het Gala van de Ensors, met de uitreiking van de Vlaamse Filmprijzen. Kevin Janssens, d’Ardennen, Marina, Het Vonnis, Matthias Schoenaerts, Rundskop, De helaasheid der dingen, The Broken Circle Breakdown waren in het verleden grote winnaars van de Ensors die sinds 2010 worden georganiseerd. De jury met voorzitter Caroline Pauwels (rector VUB) en juryleden zoals regisseur Nathalie Basteyns, auteur – scenarist Annelies Verbeke, Vlaamse muzikant, acteur en schrijver Wannes Cappelle, actrice Willeke van Ammelrooy, regisseur Jan Eelen, acteur Filip Peeters, producent Viviane Vanfleteren, D.O.P. Lou Berghmans & production designer Bart Van Loo kozen als grote kanshebbers Home, Le Ciel Flamand & King of the Belgians voor het filmjaar 2017. Een overzicht kan je onderaan bekijken. onderaan. De Ensors worden uitgereikt op het Gala van de Ensors op 16 september 2017 in Kursaal Oostende.

Lees verder Dit zijn de genomineerden voor de Ensors 2017